Auto-industrie bedriegt consument

Nieuwsartikel - 28 mei, 2013
De verplichte testcyclus bij nieuwe auto's wordt geregeld gemanipuleerd, zo blijkt uit nieuw onderzoek. De CO2-uitstoot en het brandstofverbruik liggen vaak een stuk hoger dan autoconstructeurs beweren.

Autoconstructeurs manipuleren de verplichte testcyclus, zo blijkt uit nieuw onderzoek van het ICCT (International Council on Clean Transportation). De resultaten van de autoconstructeurs komen vaak niet overeen met de reële CO2-uitstoot en het reële brandstofverbruik van de geadverteerde wagens. Afhankelijk van de constructeurs worden de kopers dus in min of meerdere mate bedrogen bij aankoop van een nieuw voertuig. Greenpeace wil dat de achterpoortjes in de huidige testcyclus zo snel mogelijk gesloten worden. Ambitieuze CO2-doelstellingen blijven absoluut noodzakelijk.

1/3e hoger

Het ICCT vergeleek de evolutie tussen de geadverteerde en reële uitstoot van wagens gedurende de voorbije tien jaar. BMW is de weinig te benijden koploper met een verschil van 30% tussen het reële en geadverteerde verbruik van wagens. Wie een BMW koopt, moet dus rekenen op een verbruik dat 1/3e hoger ligt dan geadverteerd. In het klassement volgen Audi (verschil van 28% tussen het reële en geadverteerde verbruik) en General Motors (27%)  op de tweede en derde plaats. 



Verouderde testcyclus

De testcyclus (NEDC) die vandaag wordt gehanteerd is 30 jaar oud, beschikt over verschillende achterpoortjes en is niet meer geschikt om de impact van de huidige technologie in het wagenpark correct in te schatten. De Verenigde Naties (UNECE) ontwikkelen tegen 2014 een nieuwe testcyclus (de zogenaamde World Light Duty Test Cycle-procedure of WLTC/P). Het Europees Parlement riep al op om die testcyclus vanaf 2017 te implementeren. Vandaag is het aan de Raad van Ministers in de EU om dit te bevestigen. De discussie over de testcyclus maakt deel uit van de verordening rond CO2-normen voor nieuwe wagens tegen 2020 en daarna.



Meer ambitieuze CO2-normen nodig

Ambitieuze CO2-normen voor 2020 en 2025 en een geloofwaardige testcyclus zijn onmisbaar. Ze betekenen winst voor het klimaat en de consument. Het is nu aan de Belgische regering om haar stem te laten gelden in de Raad van Ministers. Greenpeace vraagt dat de achterpoortjes in de huidige testcyclus gesloten worden en ambitieuze en geloofwaardige CO2-normen voor 2020 en 2025 geïmplementeerd worden. De consument heeft recht op de correcte informatie over het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot van zijn toekomstige wagen.

 

Difference between manufacturers test results and average real-world driving in 2011 (derived from ICCT, 2013)

Onderwerpen