Braziliaanse bosbouwsector verwoest Amazonewoud

2 reacties
Nieuwsartikel - 15 mei, 2014
Uit een nieuw rapport van Greenpeace blijkt dat het Braziliaanse systeem om de wettelijkheid van de houtkap te controleren, heel slecht werkt. Het rapport onthult hoe de houtkapsector in Brazilië er via een resem frauduleuze praktijken in slaagt om illegaal hout wit te wassen. Er zijn dringend maatregelen nodig om de wettelijkheid van hout uit het Braziliaanse Amazonewoud te kunnen garanderen.

Lees hier ons volledig rapport.

Terwijl de sociale onrust in de aanloop naar de wereldbeker voetbal groeit, wordt Brazilië ook geconfronteerd met allerlei milieuproblemen. De bouw van megadammen, zoals die van Belo Monte, of meer algemeen de bosontginning bedreigen elke dag opnieuw de toekomst van het Amazonewoud, het grootste ongerepte woud op aarde. De voorbije dertig jaar is 18 procent van het Braziliaanse Amazonewoud verdwenen.

Illegaal hout

Hoewel de uitbreiding van de landbouw en de veeteelt de belangrijkste oorzaak van deze ramp zijn, leidt ook de houtkap tot de aantasting en versnippering van de bossen. Houtkap is vaak de eerste stap in een proces dat uiteindelijk leidt tot totale ontbossing. Bovendien is illegale houtkap schering en inslag in Brazilië: voor 78 procent van de van het gekapte oppervlak in de Braziliaanse staat Para (de belangrijkste producent en exporteur van hout uit het Braziliaanse Amazonewoud) tussen augustus 2011 en juli 2012 werd gekapt zonder vergunning. Als de Braziliaanse regering niet dringend het controlesysteem voor de houtkap versterkt, zal daar geen verandering in komen.

Het rapport dat vandaag werd gepubliceerd, luidt de alarmklok: het systeem dat is opgezet om de wettelijkheid van het hout te controleren, wordt in Brazilië flagrant met de voeten getreden. Aan de hand van vijf gevalsstudies, brengt Greenpeace verschillende illegale praktijken aan het licht (overschatting van het aantal soorten in bossen met een hoge natuurbehoudwaarde, vervalsing van documenten, aanvragen voor kapvergunningen voor gebieden die al zijn ontbost, …) evenals andere manipulaties van het controlesysteem. Illegaal hout wordt met officiële documenten witgewassen en verkocht over de hele wereld, van de Verenigde Staten tot Israël en ook overal in Europa.

België als draaischijf

Je zou het bijna vergeten, maar er is een sterke link tussen het Amazonewoud en ons land, dat nochtans 9000 kilometer van Brazilië verwijderd ligt. België vormt een belangrijke draaischijf voor het hout uit het Amazonewoud. Volgens officiële Braziliaanse cijfers is ons land de tweede grootste invoerder van Amazonehout in Europa. In 2013 werd vanuit Brazilië een houtproductie ter waarde van 23 miljoen dollar naar België uitgevoerd. Wereldwijd staat België op de vijfde plaats wat de invoer van Amazonehout betreft.

Ons land haalt zelfs de top 3 van het klassement wat betreft ipé, de houtsoort waarop de gevalstudies in het nieuwe Greenpeacerapport zijn toegespitst. Ipé is een van de meest gevraagde en meest kostbare houtsoorten die in het Amazonewoud worden gekapt. Het is onder andere te vinden in het Antwerpse gerechtsgebouw, waar de parketvloeren en de trappen van ipé zijn gemaakt.

Gezocht: verantwoorde invoerders

De invoerders van hout uit het Braziliaanse Amazonewoud dragen een grote verantwoordelijkheid. Dat geldt zeker in Europa, waar ze de houtverordening van de Europese Unie moeten naleven. Greenpeace roept de invoerders van hout uit het Braziliaanse Amazonewoud op dat hout onmiddellijk als ‘hout met een hoog risico’ moeten klasseren. We vragen hen geen hout uit het Braziliaanse Amazonegebied te kopen, tenzij hun leveranciers geloofwaardige bewijzen leveren die garanderen dat hun hout op legale wijze is gekapt – en daarvoor zijn andere normen nodig dan de huidig geldende – en verzekeren dat hun product niet leidt tot ontbossing, tot de verdere aantasting van de bossen en het verlies van biodiversiteit en geen impact heeft op de plaatselijke bevolking. Alle contracten die niet aan die voorwaarden kunnen voldoen, moeten worden verbroken.

Dat is de enige manier waarop de importeurs zeker kunnen zijn dat ze niet bijdragen aan de verwoesting van het schitterende Amazonewoud. Greenpeace zal ervoor ijveren dat er een nieuwe wind kan waaien in het Amazonewoud, om de uitwassen van de bosbouwsector tegen te gaan, de impact van de klimaatverandering te beperken en de biodiversiteit en de plaatselijke bevolking die van het woud afhankelijk is te beschermen.

Bedankt om ons verder te volgen… en te steunen!

Onderwerpen
2 reacties Reageren

(Niet-geregistreerd) Guy zegt:

Zoals Jacky zegt, goed artikel. Hopelijk komen er meer projecten zoals het zijne en worden de tropische soorten niet langer gepromoot.
Guy

Geplaatst 19 mei, 2014 om 21:21 Misbruik melden Reageer

jacky Walraet zegt:

Zeer goed artikel. Prachtig (en hoogst noodzakelijk) werk doen jullie !
Wij trachten, als gitaarbouwers, GEEN tropisch hout meer te gebruiken (w...

Geplaatst 16 mei, 2014 om 13:18 Misbruik melden Reageer

Lees meer Lees minder

1 - 2 van 2 resultaten.

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.