De klimaatvraag: alle partijen antwoorden

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 19 mei, 2014
“Welke concrete maatregel voor het klimaat gaat u opnemen in het volgende regeerakkoord?” Die vraag stelde de milieubeweging aan de partijleiders en aan de premier. Aan Vlaamse kant hebben onze politiek verantwoordelijken hebben zich intussen openlijk uitgesproken over hun ambities voor het klimaat. Alleen de Franstalige federalisten van FDF hebben niet gereageerd.

Bijna 10.000 burgers die zich zorgen maken om de gevolgen van de klimaatverandering over de hele wereld, volgden het voorbeeld van de milieubeweging (Greenpeace, WWF, BBL, Inter-Environnement Wallonie en Bral) en stelden op hun beurt een vraag aan onze politici over het klimaat. Kregen zij een concreet antwoord zoals gehoopt? Wat zijn de conclusies elf dagen na lancering van de campagne klimaatvraag.be?

In het noorden van het land hebben alle aangesproken partijen (CD&V, Groen, N-VA, Open VLD, PVDA en sp.a) gereageerd. Zij verwezen bijna allemaal naar hun verkiezingsprogramma (klik hier voor de analyse van onze collega’s van de Bond Beter Leefmilieu). N-VA en Open VLD wisten ons te verrassen. Zo geeft N-VA aan dat zij voor een dwingende Europese doelstelling is op het vlak van energiebesparing, terwijl de Vlaamse liberalen ook bevestigen dat ze rekening houden met het streven van de Europese Commissie.

Het huidige klimaat- en energiebeleid van de Europese Commissie is evenwel veel te beperkt: zij pleit voor een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen met 40% en een aandeel van 27% hernieuwbare energie tegen 2030. Wij van onze kant kiezen voor een duidelijk ambitieuzere doelstelling: de uitstoot van broeikasgassen met 55% verminderen en 45% hernieuwbare energie in Europa tegen 2030.

Wachten op Olivier Maingain

Aan Franstalige kant is het nog altijd hopeloos wachten op nieuws van Olivier Maingain (FDF), die tot nu toe onze vraag heeft genegeerd. Alle andere partijen (cdH, PS, PTB, Ecolo en sinds kort ook MR) hebben, elk op hun manier, het debat geopend. cdH verwees naar haar verkiezingsprogramma, Ecolo en de PTB maakten voor de gelegenheid een speciale webpagina aan. Premier Elio Di Rupo liet zich niet horen over het onderwerp. Maar zijn partij (de PS) wel, want Paul Magnette reageerde per e-mail en wees er met name op dat de PS van plan is “een ambitieuze en realistische klimaatstrategie tot 2050 uit te stippelen, met tussenstappen in 2030 en 2040”.

Uitgebreider informatie over de reacties van de verschillende partijen.

sp.a: reactie op Twitter en op hun website.

PVDA: persoonlijke reactie van Peter Mertens, antwoord op e-mails en op hun website.

Groen: reactie op Twitter en e-mail van Wouter Van Biesen

CD&V: reactie op Twitter en e-mail van Kris Peeters

Open VLD: reactie via e-mail

N-VA: snel antwoord op alle tweets en op alle e-mails, link naar verkiezingsprogramma.

Reacties van de franstalige partijen.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.