De nucleaire sector maakt winst en wij betalen de factuur!

Nieuwsartikel - 22 februari, 2012
De gebouwen waarin nucleair verwerkingsbedrijf Belgoprocess ons kernafval opslaat, blijken onvoldoende beveiligd. Voor Greenpeace is het alweer een bewijs dat de nucleaire industrie een onaanvaardbare last aan de samenleving oplegt.

Greenpeace is niet verbaasd dat het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) mankementen vaststelde bij Belgoprocess in Dessel. Het inspectieverslag vermeldt onder andere een gebrek aan brandveiligheid en brandpreventie in de oudere loodsen. Eerder deze week raakte ook al bekend dat de elektriciteitsproducenten, en dan vooral Electrabel, 231 miljoen euro te weinig hebben gestort in het fonds voor de ontmanteling van zijn kerncentrales en de verwerking van zijn gevaarlijk radioactief afval. Niras, het overheidsbedrijf dat verantwoordelijk is voor de opslag van radioactief afval, stapt daarom naar de Raad van State.

“De nucleaire sector privatiseert de winst en socialiseert de kosten”, zegt Eloi Glorieux, kernenergiespecialist bij Greenpeace. “Ze geeft de voorkeur aan winst op korte termijn, en rekent verdere kosten door aan de samenleving. Gelukkig doet het FANC zijn werk correct.”

Greenpeace is voor de kernuitstap in 2015, waarbij de drie oudste kerncentrales van het land de deuren sluiten. De federale regering heeft een belangrijke verantwoordelijkheid op dit vlak. Het aangekondigde uitrustingsplan moet rekening houden met het potentieel op vlak van energiebesparing én met alle vervangcapaciteit dat al volop voorhanden is. Willen we dat investeerders in hernieuwbare energie beleggen, dan hebben we duidelijke politieke signalen nodig.

 

Onderwerpen