Durban: De vervuilers hebben gewonnen

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 11 december, 2011
Tot laat in de nacht van zaterdag op zondag heeft de VN-klimaattop in het Zuid-Afrikaanse Durban geduurd. Meer dan ooit is de uitkomst veel te zwak voor wat er op het spel staat. De onderhandelaars hebben duidelijk meer geluisterd naar de belangen van vervuilende industrieën dan naar die van de landen die de dupe zijn van de klimaatverandering.

De Verenigde Staten leverden een bijzonder schadelijke bijdrage bij het afsluiten van de onderhandelingen. Het land liet een clausule opnemen die ervoor kan zorgen dat het volgende wereldwijde akkoord niet wettelijk bindend hoeft te zijn. Dat betekent dat we ons mogen verwachten aan een ramp. Een wereldwijd akkoord moet in werking gaan vanaf 2020. Dit zal niet volstaan om de komende jaren de broodnodige vooruitgang te boeken om CO2-uitstoot terug te dringen.

Klimaatspecialist Arnaud Collignon volgde de klimaattop vanuit Brussel. “Het ergste is dat dit is waar wetenschappers ons al jaren waarschuwen”, zegt hij. “Wat er nu op tafel ligt is echt te zwak om de ergste gevolgen van de klimaatverandering af te wenden.”

Vorige week kwamen duizenden mensen op straat in Durban. Greenpeace vroeg de onderhandelaars om te luisteren naar de belangen van de wereldbevolking, niet naar die van de vervuilers. Jammer genoeg is dat op deze klimaattop weer niet gebeurd.

 

Alles behalve ambitieus, bindend en rechtvaardig

De belangrijkste eis van Greenpeace en de hele milieubeweging is dat een toekomstig klimaatakkoord ambitieus, bindend en rechtvaardig moet zijn. Ondanks de mobilisatie van de afgelopen twee weken, staan we daar erg ver vanaf.

“Durban heeft niet meer dan een vrijwillig akkoord opgeleverd, dat ook nog eens met tien jaar dreigt uitgesteld te worden. Dit zal ons niet toestaan om de opwarming onder de +2°C, de kritieke grens waarover wetenschappers het eens zijn, te houden.

Luister naar de burgers, niet naar de vervuilers

Geïndustrialiseerde landen zoals België dragen de verantwoordelijkheid voor de huidige klimaatcrisis door jarenlang enorme hoeveelheden CO2 uit te stoten. Maar het zijn de armste landen die – nu al of binnenkort - een zware rekening gepresenteerd krijgen voor de huidige klimaatcrisis. Greenpeace voerde in Durban actie met de slogan ‘Luister naar de mensen, niet naar de vervuilers’. Jammer genoeg is daar niets van in huis gekomen.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.