Dwangsom niet het einde van actie op de Noordpool

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 10 juni, 2011
Gisteren besliste een Nederlandse rechter dat Greenpeace een dwangsom moet betalen als de milieuorganisatie opnieuw actie zou ondernemen tegen het olieboorplatform Leiv Eiriksson in het noordpoolgebied. Dat is echter niet het einde van onze campagne tegen onverantwoorde olieboringen in de diepzee. Greenpeace wil dat uitbater Cairn Energy zijn noodplan om een eventueel olielek onder controle te krijgen, publiek maakt.

Actievoerders beklimmen het boorplatform om het noodplan in geval van een olielek op te vragen

Greenpeace slaagde erin het platform, 180 kilometer diep in de ijszee, een aantal dagen te bezetten en zo te voorkomen dat het Schotse Cairn Energy begon met proefboringen. Eerst hingen twee van onze actievoerders in een overlevingscapsule onder de boorkop. Vorige week beklommen 18 activisten het platform. Deze 18 klimmers zitten nog steeds in de cel in Groenland.

Het oliebedrijf Cairn nam juridische stappen en eiste een boete van 2 miljoen euro voor elke keer dat Greenpeace zich nog in de buurt van het omstreden platform zou vertonen. Gisteren besloot een Nederlandse (de zetel van Greenpeace International is in Amsterdam) rechter Greenpeace een aanzienlijk lagere dwangsom op te leggen van 50.000 tot 1 miljoen euro per 'overtreding'. De uitspraak vermeldt dat deze acties het algemeen belang dienen, omdat ze de aandacht vestigen op de risico's van diepzeeboringen. De rechter verwees ook expliciet naar de weigering van Cairn om om het noodplan voor te leggen.

Voor Greenpeace betekent deze veroordeling allerminst het einde van de campagne tegen onverantwoorde diepzeeboringen. We blijven actie voeren om het noordpoolgebied en het klimaat te beschermen. Verschillende oliereuzen hebben hun zinnen gezet op dit vooralsnog ongeschonden gebied, net omdat ze door het smelten van de ijskappen de kans zien om nieuwe platformen te bouwen. Het is zo goed als onmogelijk om in deze extreme omstandigheden een olielek onder controle te krijgen. Daarom moet het noordpoolgebied beschermd worden tegen riskante boringen door Cairn en andere oliebedrijven.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.