Electrabel verliest al zijn rechtszaken tegen Greenpeace

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 1 januari, 2015
“Het is jouw energie die vervuilt”, en ons recht om dat aan te klagen. Electrabel kreeg van de rechter zeven keer op rij ongelijk in zijn rechtszaken tegen Greenpeace. Goed nieuws, maar het had nooit tot een proces mogen komen. Bovendien zijn de schandalige praktijken van Electrabel die we toen op de korrel namen, nog steeds actueel.

We mogen opgelucht ademhalen. De raadkamer van Hoei heeft Greenpeace buiten vervolging gesteld in het proces dat energiebedrijf Electrabel tegen de milieuorganisatie had aangespannen als antwoord op een actie in Tihange. Eerder werden gelijkaardige klachten van Electrabel al verworpen in zes andere gerechtelijke arrondissementen.

Het voortbestaan van Greenpeace België heeft op het spel gestaan. Electrabel diende eind 2006 klacht in tegen de milieuorganisatie na een aantal spectaculaire protestacties. Zo had Greenpeace in dat jaar een zwarte loper van steenkolen gelegd voor de Brusselse hoofdzetel van het bedrijf (link), actiegevoerd aan enkele steenkoolcentrales van Electrabel en de koeltoren van de kerncentrale in Tihange beklommen.

Greenpeace voerde actie in 2006 aan de kerncentrale van Tihange.

 

Buiten vervolging

Na de klacht van Electrabel werd een gerechtelijk onderzoek geopend naar bendevorming, bedreigingen, beschadiging van monumenten en woonstschennis bij nacht met gebruik van wapens. In maart 2007 hield het gerecht zelfs een uitgebreide huiszoeking bij Greenpeace. Verschillende leden van de organisatie werden ondervraagd.

In februari van dit jaar besliste de Brusselse raadkamer dat Greenpeace niet voor de correctionele rechtbank moet verschijnen. Eerder werd Greenpeace al door de raadkamers van Gent, Oudenaarde en Dendermonde buiten vervolging gesteld. Met de uitspraak in Hoei komt er nu definitief een eind aan deze lange juridische strijd waarin het dochterbedrijf van GDF-Suez bakzeil haalt. Zeven keer op rij heeft de rechter onze legitimiteit bevestigd.

Maatschappelijk belang

We zijn dan toch geen “criminele organisatie”, zoals een van de aanklachten luidde. In Gent oordeelde de raadkamer bijvoorbeeld dat Greenpeace als vredelievende milieuvereniging geenszins als een criminele organisatie beschouwd kan worden en dat de leden ervan als dusdanig ook niet strafbaar zijn. In het verleden heeft het Europese Hof voor de Mensenrechten in Straatsburg al duidelijk gesteld dat de rol van onafhankelijke organisaties zoals Greenpeace cruciaal is om zaken van maatschappelijk belang onder de aandacht te brengen.

De schandalige praktijken van Electrabel die Greenpeace in 2006 op de korrel nam, zijn nog actueel. “Het is jouw energie die vervuilt”: mooie reclamecampagnes, maar weinig groene stroom. Al zeker niet bij de productie in verouderde en inefficiënte steenkoolcentrales, waar slechts een klein percentage biomassa wordt gestookt (link). In Tihange hekelde Greenpeace dat investeringen in oude kerncentrales de ontwikkeling van echt propere alternatieven afremt. Vandaag ligt Electrabel ook onder vuur voor hoge energieprijzen, fel verzet tegen de nucleaire rente en politieke inmenging.

Actie met "zwarte loper" aan de hoofdzetel van Electrabel in Brussel.

 

Belangrijk signaal

Onze vrijspraak is dus een belangrijk signaal, maar het had in de eerste plaats nooit tot een proces mogen komen. Organisaties uit het middenveld ondervinden dat er sneller en op disproportionele wijze naar het strafrecht wordt teruggegrepen om hun politieke mondigheid aan banden te leggen. Als gevolg van steeds strengere wetten (bijvoorbeeld in het kader van terreurbestrijding) heerst angst in toenemende mate, en dat heeft een duidelijke invloed op de handelwijze van politie en gerecht. Samen met Amnesty International organiseerde Greenpeace in februari een conferentie over deze kwestie.

Verheugd stellen we vast dat er eindelijk een halt wordt toegeroepen aan de verontrustende trend van een krimpende democratische ruimte voor vreedzaam protest. In maart veroordeelde de correctionele rechtbank van Brussel nog tien personen tot een maand voorwaardelijke gevangenisstraf voor hun deelname aan een vreedzame Greenpeace-actie tijdens een Europese top in Brussel.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.