Elio, geef je bloot voor het klimaat!

2 reacties
Nieuwsartikel - 10 maart, 2014
Enkele weken geleden stelde de Europese Commissie haar nieuwe klimaat- en energiebeleid voor met 2030 als horizon. Onze premier Elio Di Rupo zal zich volgende week samen met zijn collega's uitspreken over dit voorstel. Wij roepen Elio op om zich bloot te geven voor het klimaat en te pleiten voor een sterker klimaatbeleid en meer ambitie op het vlak van hernieuwbare energie!

Elio, geef je bloot voor het klimaat!

Want het pakket dat voorligt, mist de nodige ambitie om de uitdaging van het klimaat aan te pakken. De onverwachte snelheid waarmee de opwarming van de aarde zich manifesteert, kwam in de voorbije jaren meermaals tot uiting. De catastrofale gevolgen daarvan helaas ook. Je zou toch hopen dat bijvoorbeeld de woeste impact van orkaan Sandy in het hart van een wereldstad als New York een impact zou hebben op de internationale klimaatonderhandelingen. Of dat de frequentere extreme regenval en overstromingen in West-Europa een belletje doet rinkelen bij Europese politici. Toch?

Helaas. We nemen er enkele cijfers uit het voorstel bij. Europa wil tegen 2030 de uitstoot van broeikasgassen met 40% (in vergelijking met 1990) verder naar beneden halen met interne reducties (dus zonder aankoop van 'schone lucht' in rekening te brengen). Klinkt niet slecht, zou je zeggen. Nochtans levert een business as usual-scenario - dus gewoon een voortzetting van het huidige beleid - ons tegen dan al reductie van 32% op. Dat betekent bijzonder weinig bijkomende inspanningen.

Verhofstadt: "Europa moet ambitieuzer zijn."

Nochtans leert het effectenrapport dat aan dit Commissie-voorstel vooraf ging (lees hier de samenvatting) dat meer klimaatambitie nog andere voordelen oplevert. Betere luchtkwaliteit en meer jobs bijvoorbeeld. Meer ambitieuze doelstellingen in 2030 kunnen volgens de studie in de hele EU negen miljoen levensjaren redden door minder luchtvervuiling en 500.000 jobs extra creëren.

Guy Verhofstadt, jarenlang premier van dit land en nu fractie-leider van de liberale fractie in het Europees Parlement, pleit alvast voor een meer ambitieus klimaat- en energiebeleid in Europa. Volgende week beslissen Europese regeringsleider, en ook onze premier Elio Di Rupo, hoe ambitieus Europa de komende 15 jaar zal zijn in de aanpak van het klimaatprobleem en de overgang naar een duurzaam energiesysteem.

Verhofstadt geeft terecht aan dat Europa enkel te winnen heeft met meer ambitieuze klimaat- en energieplannen. Ze zullen Europa meer jobs opleveren, energiekosten besparen en opnieuw voortrekker maken in de internationale klimaatonderhandelingen.

De EU legt zich hiermee ook de facto neer bij een opwarming een stuk boven de 2°C. Een grens die nochtans door wetenschappers én politici wereldwijd werd erkend als absoluut maximum om te voorkomen dat het klimaat helemaal op hol slaat.  Om daaronder te blijven moet in Europa de uitstoot tegen 2030 met minstens 55% naar beneden. Ook moet het aandeel van hernieuwbare energie met 45 % naar boven tegen 2030.

En hernieuwbare energie?

Ook de doelstelling voor hernieuwbare energie is in hetzelfde bedje ziek. Europa wil gaan voor een aandeel van 27%. Vandaag zitten we aan 13%, en met business as usual geraken we in 2030 al makkelijk aan 24%. De groei van hernieuwbare energie zal dus bij wijze van spreken bijna moeten worden afgeremd om rond deze doelstelling te landen in 2030. Bovendien zal deze doelstelling - in tegenstelling tot de periode 2008-2020 - voor de lidstaten niet bindend zijn.

De groenste energie die er bestaat, namelijk diegene die we besparen, lijkt al helemaal geen prioriteit te zijn voor Europa. Energie-efficiëntie blijft eerder optie dan speerpunt in de nieuwe plannen. Ook nu al zijn de doelstellingen voor energiebesparing vrijblijvend, en daar komt voorlopig althans een verandering in.

De reacties op het nieuwe klimaat- en energiepakket dat de Commissie voorstelde spraken voor zich. Vanuit de (vooral de energie-intensieve) industrie klonk quasi eensgezind dat dit een 'evenwichtige' aanpak is. De fossiele lobbyisten in Brussel hebben met andere woorden hun loon meer dan gerechtvaardigd.

Elio, wij rekenen op u!

Als dit plan door de staatsleiders niet wordt versterkt,  kan Europa zich niet langer als internationale voortrekker voordoen en legt het meteen een grote hypotheek op dat broodnodig ambitieus internationaal klimaatakkoord.

Wij hopen van harte dat onze premier dit advies van een van zijn voorgangers ter harte neemt en volgende week op de EU-top in Brussel ons land positioneert als voorvechter van een sterker Europees klimaat- en energiebeleid.

Vraag Elio om zich bloot te geven voor het klimaat.

Onderwerpen
2 reacties Reageren

Groene herder zegt:

Heb hetzelfde gevoel gehad als Annemie, maar dan zonder die mug :-) Ook een mooie heldergele vlinder (citroenvlinder?) gespot ... zo mooi. Ik kan hetg...

Geplaatst 17 maart, 2014 om 21:28 Misbruik melden Reageer

Lees meer Lees minder

Annemie zegt:

Ik vond het vorige week echt wel de "surprise" van mijn leven.
Een vlinder op 5 maart vond ik fantastisch: Het gevoel dat de zomer en ...

Geplaatst 10 maart, 2014 om 20:31 Misbruik melden Reageer

Lees meer Lees minder

1 - 2 van 2 resultaten.

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.