Great Bear als “groendruk” voor bosbescherming

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 6 april, 2011
Precies tien jaar geleden werd een akkoord gesloten voor de bescherming van het Great Bear-regenwoud in Canada. Een mooie overwinning voor Greenpeace, maar ook een duurzaam model dat inspiratie levert voor de oerbossen in Indonesië, Congo en het Amazonegebied.

De Verenigde Naties riepen 2011 uit tot het Internationale Jaar van de Bossen. Ondanks dit jubileum mogen we niet vergeten dat wereldwijd de ontbossing onverminderd doorgaat. Greenpeace stelt alles in het werk om deze praktijk in Indonesië, Congo en de Amazone af te remmen, in de hoop dat er op termijn helemaal geen regenwoud nog voor de bijl gaat. Dat zou niet enkel een verademing zijn voor alle soorten die in deze kostbare bossen leven, maar ook voor het klimaat op aarde. Oerbossen slorpen immers enorme hoeveelheden koolstof uit de atmosfeer op.

Greenpeace Canada trok tien jaar geleden alle registers open om het Great Bear Rainforest aan de Noord-Amerikaanse Westkust te redden van de kaalslag. Met blokkades van wegen en kampen die door houtkapindustrie gebruikt werden, protesten aan de Canadese ambassades in de hele wereld en een doeltreffende campagne die zich toespitste op de houtmarkt vroeg de milieuorganisatie aandacht door dit unieke natuurgebied.

Het akkoord dat op 4 april 2001 gesloten werd, legde de basis voor een oplossingsgerichte benadering van complexe ecologische en socio-economische betwistingen van landgebruik in het Great Bear-regenwoud. Ze kan een goeie oplossing zijn voor het wereldwijde probleem van ontbossing. Het model helpt niet alleen de milieuproblemen oplossen, maar heeft ook oog voor sociale rechtvaardigheid. Meer bepaald wanneer het gaat over de rechten van de inheemse bevolking op hun traditionele gebieden, en hun recht op een duurzaam inkomen.

Na meer dan vijftien jaar strijd ziet de
toekomst van het Great Bear-regenwoud er mooi uit vandaag. Maar het verhaal is nog niet afgelopen. Greenpeace en partners, de houtkapbedrijven, de regering van British Columbia en de First Nations (inheemse volkeren in Canada) moeten zich allemaal engageren op lange termij. Deze betrokken partijen werken nu aan twee doelstellingen tegen 2014, waarbij 70 procent van de oerbossen in de ganse regio bescherming krijgt en waarbij het welzijn van de gemeenschappen die aangewezen zijn op het regenwoud aanzienlijk verbetert. Om het Great Bear Rainforest tot een succesverhaal uit te roepen, moeten deze twee doelstellingen gehaald worden.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.