Grootste palmoliehandelaar belooft ontbossing te stoppen

Colruyt, Carrefour en Delhaize kunnen zich niet langer verschuilen achter RSPO

3 reacties
Nieuwsartikel - 6 december, 2013
Er is potentieel goed nieuws voor de Indonesische bossen! Wilmar International, de grootste palmoliehandelaar ter wereld, heeft een gloednieuw beleid aangekondigd om bossen en veengronden te beschermen.

Het bedrijf belooft voortaan geen bos of veengronden meer om te zetten in oliepalmplantages, of palmolie te kopen van leveranciers die dat wel doen. En tegen eind 2015 moeten  al Wilmar’s leveranciers alle bepalingen van het nieuwe beleid volledig naleven.

Druk van consumenten

De aankondiging is een reactie op de jarenlange druk van Greenpeace, andere ngo’s en consumenten wereldwijd. In de loop van de voorbije zeven jaar heeft Greenpeace herhaaldelijk Wilmars betrokkenheid bij ernstige milieuschandalen blootgelegd: aanleg van oliepalmplantages in een nationaal park, vernietiging van tijger- en orang oetan-habitat of de zware bosbranden van voorbije zomer op Sumatra.

Verschillende Belgische bedrijven hielpen mee om de druk op te voeren, nadat we hen hadden genoemd als klant van Wilmar.

Na de woorden, nu daden

Wilmar controleert meer dan een derde van de wereldwijde palmoliehandel. Het engagement kan dus een belangrijke stap zijn voor de hervorming van de omstreden palmolie-industrie. Maar het succes zullen we afmeten aan de concrete toepassing ervan op het terrein. Voor bedreigde diersoorten zoals de Sumatraanse tijger, is er geen tijd te verliezen.

De eerste test is hoe Wilmar zal omgaan met leveranciers die tot op vandaag betrokken zijn bij ontbossing en sociale conflicten. Neem nu de Ganda Group, een bedrijf dat betrokken is bij actuele ontbossing, illegale ontwikkeling van diepe veengronden en sociale conflicten. Het bedrijf treedt alle nieuwe principes van Wilmar met de voeten. Zal Wilmar vragen dat Ganda deze vernietigende praktijken onmiddellijk stopzet en zich engageert om bos en veen te beschermen?

Hoewel het nieuwe beleid een antwoord tracht te bieden op de belangrijkste problemen, kent het nog verschillende tekortkomingen. Greenpeace zal erop hameren dat deze worden aangepakt:

  • Goed bestuur is van het grootste belang in de hervorming van de palmoliesector. Het beleid van Wilmar moet daarom een sterk engagement bevatten om nationale wetten, internationale verdragen en overeenkomsten na te leven en zich niet in te laten met corruptie en omkoperij. En het moet een antwoord bieden op het probleem van plantages op diepe veengronden (die wettelijk beschermd zijn) en in gebieden die vallen onder het moratorium.
  • Gezien de snelle expansie van de palmoliesector op het eiland Nieuw-Guinea (Indonesië en Papua-Nieuw Guinea) en in Afrika, moet het beleid volledige transparantie bieden over alle onderhandelingen en overeenkomsten om land te verkrijgen. Het moet maatregelen opnemen om landroof tegen te gaan en voedselzekerheid van lokale gemeenschappen te garanderen.
  • Het beleid moet verzekeren dat verdere groei op een milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde manier gebeurt. Vooraleer te investeren in bijkomende verwerkingscapaciteit, moet het bedrijf ervoor zorgen dat de volledige behoefte kan gedekt worden in overeenstemming met het nieuwe beleid.
  • Naleving van het beleid moet geverifieerd worden door een onafhankelijke derde partij.
  • Wilmar moet verregaande transparantie garanderen, onder meer door  alle relevante informatie over de faciliteiten van zijn leveranciers publiek te maken.
  • Het beleid moet het pesticidegebruik aanpakken (o.a. door het gebruik van paraquat te verbieden) en het gebruik van ggo’s uitsluiten.

Op het terrein

Wilmar is sinds 2005 lid van de Rondetafel voor Duurzame Palmolie (RSPO). Met het nieuwe beleid erkent het bedrijf eindelijk dat de RSPO niet ver genoeg gaat. De grootste palmoliehandelaar ter wereld engageert zich om verder te gaan, en de link tussen palmolie en ontbossing volledig door te knippen. De andere palmoliereuzen (Cargill, Musim Mas, Sime Darby,...) en de grote merken die palmolie gebruiken, kunnen nu niet meer achterblijven.

Tiger Challenge

Greenpeace zal van nabij opvolgen hoe Wilmar zijn belofte in de praktijk brengt. Tegelijk gaan we door met de Tiger Challenge. Wat doen grote verbruikers van palmolie zoals Colruyt, Delhaize en Carrefour? Blijven ze zich verschuilen achter de RSPO of maken ze eindelijk werk van ontbossingsvrije palmolie in hun producten? Als consument kan je hen de vraag stellen!

Onderwerpen
3 reacties Reageren

(Niet-geregistreerd) Sabine zegt:

Beste,

De lucht en de aarde hebben we zomaar gekregen, deze zijn aan ons allen gegeven. Laten we daar dan ook dankbaar om zijn, als ieder...

Geplaatst 24 januari, 2014 om 17:16 Misbruik melden Reageer

Lees meer Lees minder

(Niet-geregistreerd) Sabine zegt:

Beste,

De lucht en de aarde hebben we zomaar gekregen, deze zijn aan ons allen gegeven. Laten we daar dan ook dankbaar om zijn, als ieder...

Geplaatst 24 januari, 2014 om 17:16 Misbruik melden Reageer

Lees meer Lees minder

(Niet-geregistreerd) Sabine zegt:

Beste,

De lucht en de aarde hebben we zomaar gekregen, deze zijn aan ons allen gegeven. Laten we daar dan ook dankbaar om zijn, als ieder...

Geplaatst 24 januari, 2014 om 17:16 Misbruik melden Reageer

Lees meer Lees minder

1 - 3 van 3 resultaten.

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.