Gunstige wind voor groene energie in Wallonië

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 2 november, 2010
86% van de Franstalige Belgen die in de buurt van een windmolen wonen of in regio's waar er nieuwe molens kunnen komen, staan postief tegenover deze vorm van groene energie. Slechts 4% van de buurtbewoners is niet blij met de windmolens. Dat is het resultaat van een onderzoek van Ipos dat recent gepubliceerd werd door Edora, de federatie van producenten van hernieuwbare energie.

Windmolens kunnen tegen 2020 in 20% van de behoefte aan elektriciteit voorzien, tegen 2050 kan dat aandeel zelfs stijgen tot 40%

De vragenlijst werd voorgelegd aan 1.000 inwoners van landelijke gebieden, allemaal gemeenten waar al  windturbines in gebruik zijn of waar het mogelijk is om nieuwe installaties te bouwen.Een jaar na de inplanting, zegt het grootste deel van de omwonenden geen bezwaar te hebben tegen bijkomende turbines.

Ook in Vlaanderen heeft windenergie de wind in de zeilen. In september verschenen in de Vlaamse pers berichten over een soortgelijk onderzoek van Electrawinds in de regio van Brugge. 90% van de bewoners staat achter deze vorm van energieproductie. Net als in Wallonië, is het draagvlak nog groter in gebieden waar er al windmolens in gebruik zijn.

“Onze beleidsmakers mogen deze positieve signalen niet in de wind slaan in de zoektocht naar oplossingen voor de opwaring van het klimaat”, zegt Joëlle Herin, campagneverantwoordelijke hernieuwbare energie van Greenpeace.

Greenpeace heeft de laatste jaren verschillende simulaties uitgevoerd om te onderzoeken hoe we kunnen afstappen van vervuilende energievormen zoals olie, steenkool- en kerncentrales. Daaruit blijkt dat het, zowel op wereld- als op Europese en Belgische schaal, haalbaar is om over te schakelen naar energievormen die geen druk leggen op het klimaat en toch een optimale voorziening garanderen. Windenergie speelt een belangrijke rol
in deze Energy [R]evolution. Zeker in onze streken, waar windmolens op zee aan een heel groot deel van de vraag kunnen voldoen. Uit de vooruitzichten van Greenpeace blijkt dat windenergie tegen 2020 aan meer dan 20% van de elektriciteitsbehoefte kan voorzien. Tegen 2050 stijgt dat aandeel over de 40%.

Windenergie maakt 100% hernieuwbare energie tegen 2050 mogelijk

“De inspanningen om tegen 2050 naar 100% hernieuwbare energie over te schakelen, moet op alle beleidsniveaus - Europees, landelijk en regionaal - gebeuren", zegt Joëlle Herin. Een belangrijke stap die ons land nog moet nemen, is de sluiting van kerncentrales, zoals voorzien in de wet. Deze vorm van energieproductie is weinig flexibel en remt de intrede van hernieuwbare energie. Het vertrouwen dat de Belgen hebben in windenergie, is nog een argument om werk te maken van de kernuitstap tussen 2015 en 2025.

België lijkt te geloven in de mogelijkheid van windmolenparken op de Noordzee. Ons land tekende vorig jaar samen met Groot-Brittanië, Nederland, Luxemburg, Ierland, Zweden, Duitsland, Frankrijk en Denemarken een akkkoord om samen te werken bij de uitbouw van een verbinding tussen windmolenparken in de Noordzee. Omdat de wind hier bijna permanent waait, zou zo'n netwerk enorm veel groene energie kunnen produceren. En dat allemaal zonder het klimaat te verstoren of ons op te zadelen met eeuwig gevaarlijk kernafval.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.