Herakles Farms ontbost illegaal in Kameroen

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 16 september, 2013
Landbouwbedrijf Herakles Farms is gewoon bomen blijven kappen in het Kameroense woud, hoewel ze daar geen toelating voor hadden van de regering. Bovendien stelen ze zonder scrupules de grond van de lokale bevolking.

SG Sustainable Oils Cameroon (SGSOC), een lokale dochteronderneming van het landbouwbedrijf Herakles farms, liet op 18 mei in een persbericht weten dat ze hun werken in het Kameroense woud hadden stilgelegd, waardoor “duizenden arbeidsplaatsen en een kans op ontwikkeling voor de plaatselijke bevolking in gevaar komen“.

Maar dat bleek gelogen. Want tijdens een terreinbezoek kon Greenpeace en een handvol andere ngo’s vaststellen dat in de opslagplaatsen van het bedrijf boomstammen lagen met een stempel van het bedrijf en een datum uit de periode waarin de werken hadden moeten stilliggen. In Kameroen voorziet de wet dat enkel de president een grondconcessie van meer dan 50 hectare kan toekennen. Maar Herakles Farms maakt op basis van een document dat is ondertekend door een minister aanspraak op 60 000 hectaren. Het bedrijf heeft ondertussen bijna 1000 hectare ontgonnen.

Op die manier pleegt Herakles een zware aanslag op de soevereiniteit van Kameroen. Het gaat hier om een flagrante schending van de wetgeving, aangezien die niet toestaat dat landbouwbedrijven die gevestigd zijn in een bos hout mogen kappen voor commerciële doeleinden zonder dat zij daarvoor een speciale toelating hebben gekregen. Die toelating heeft Herakles Farms dus niet. Bovendien schendt Herakles de uitvoering van de VPA-FLEGT-akkoorden. Die moeten de illegale ontbossing en de daarmee gepaard gaande illegale export naar Europa traceren.  

De ngo Forest Peoples Programme (FPP) publiceerde deze zomer een rapport [in het Engels] waarin te lezen staat dat sommige gemeenschappen vrijwel geen informatie hebben over wat er gaat gebeuren met de grond die zij al eeuwenlang bewerken. Het belangrijkste doel van FPP is dan ook het behoud van het zelfbeschikkingsrecht van de mensen die in het woud wonen en ervan leven, evenals het opstellen en toepassen van wetten die hun rechten garanderen. Onderzoek van FPP heeft uitgewezen dat Herakles Farms gebruik heeft gemaakt van dwang en politieke druk om beslissingen door te drukken in de dorpen en dat de gemeenschappen niet voldoende geinformeerd waren om hun toestemming te verlenen aan het project.

De inwoners van het gebied kunnen zich ondertussen niet meer vrij bewegen over de grond die nochtans van hen is. Herakles Farms doet met andere woorden aan grondroof en illegale houtkap, ook al heeft het dat herhaaldelijk ontkend!

De dubieuze methodes die Herakles Farms gebruikt om de gemeenschappen te raadplegen, zijn symptomatisch voor een ruimer probleem waarmee de bevolking overal in Afrika wordt geconfronteerd, naarmate de palmoliebedrijven hun activiteiten in Centraal- en West-Afrika steeds verder uitbreiden. Bij projecten in landen als Liberia, Congo-Brazzaville en Nigeria zijn gelijkaardige controverses ontstaan. Gemeenschappen moeten hun traditionele gronden achterlaten, vaak zonder behoorlijk geraadpleegd of geïnformeerd te zijn.

Greenpeace roept de Kameroense regering op om een eind te maken aan dit project. Zij moet een moratorium instellen op het toekennen van alle grootschalige grondconcessies in Kameroen zodat de bossen waarvan de plaatselijke bevolking afhankelijk is, eindelijk beschermd kunnen worden.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.