Kernenergie in je achtertuin

Nieuwsartikel - 16 maart, 2011
Terwijl Japan kampt met de ergste kernramp uit zijn geschiedenis, lanceerde ons land (geheel toevallig) een promotiecampagne voor zijn nucleair noodplan. Na grondige analyse van Greenpeace blijkt dit plan ruim onvoldoende in geval van een ernstig ongeval. Bekijk onze kaart waarop de ware risico's van een kernongeval staan en teken onze petitie voor de kernuitstap.

Het noodplan van de Belgische regering is misschien een aanzet, maar bij een ernstig ongeval schiet het veel tekort. De verdeling van jodiumtabletten aan burgers bijvoorbeeld, blijft beperkt tot een straal van twintig kilometer rond de centrales van Doel en Tihange. Deze zone is veel te klein, want een radioactieve wolk stopt niet aan een denkbeeldige 20 kilometergrens.

Antwerpen

Hetzelfde geldt voor de schuil- en evacuatieoefeningen in het noodplan, die voorzien zijn in een straal van 10 km rond de kerncentrales en 4 km rond de sites van Mol en Dessel, waar radioactief afval wordt opgeslagen. Op zich geen slechte zaak, maar wat met het gebied net buiten deze perimeter, dat zeer dicht bevolkt is? Antwerpen ligt bijvoorbeeld amper op 11 km van de kerncentrale in Doel. De evacuatie van 700.000 Antwerpenaren in geval van een ernstig kernongeval kan wel eens problematisch worden.

Gravelines, Cattenom en Jülich

Het plan houdt rekening met de kerncentrales van Borssele in Nederland en van Chooz in Frankrijk. Drie andere installaties die nauwelijks 30 km van de Belgische grens liggen, werden evenwel over het hoofd gezien in dit plan. Het gaat om de Franse centrales in Cattenom en Gravelines, en het nucleaire onderzoekscentrum in Jülich (Duitsland). Dat is merkwaardig, vooral als men weet dat de dominante windrichtingen een radioactieve wolk over België zouden blazen.

Klik op de kaart om te vergroten.

 

Ter herinnering: hieronder de kaart die de verspreiding van een radioactieve wolk simuleert in het geval van een ernstig kernongeval in België:

Legende, op basis van maatregelen genomen in Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland [bron: UNDP, 2002]

Laag besmet, onder de 37kBq/m² wordt geen bijkomende stralingscontrole uitgevoerd
Zone met bijkomende stralingscontrole, in het bijzonder in de landbouw (controle van voedingsstoffen) alsook hout
Strenge stralingscontrole in landbouw. In gebieden waar de jaarlijkse dosis hoger is dan 1mSv/jaar is evacuatie aangewezen
Verplichte evacuatie indien de dosis hoger is dan 5mSv/jaar

Prioritaire evacuatiezone. Het zal tientallen jaren duren vooraleer de jaarlijkse dosis onder de 1mSv/jaar daalt

 

Tsjernobyl op wielen”

Tot slot voorziet het evacuatieplan helemaal niets voor steden als Gent, waar het merendeel van de treinen met kernafval (van en naar het opwerkingsbedrijf in het Franse La Hague) geregeld passeert. Nochtans zou een ernstig ongeval tijdens een van die kernafvaltransporten in deze dichtbevolkte regio rampzalige gevolgen hebben. We mogen niet vergeten dat het merendeel van deze transporten dezelfd impact kan hebben als “Tsjernobyl op wielen”.

Omdat het noodplan onvolledig en ongeschikt is voor een echte kernramp, liet Greenpeace een kaart opstellen met alle nucleaire installaties bij jouw in de buurt en een simulatie van een radioactieve wolk die vrijkomt in geval van een ernstig ongeval.

De conclusie is duidelijk: we moeten afstappen van kernenergie.

Teken onze petitie.

Bekijk onze energie[r]evolutie, een studie die bewijst dat hernieuwbare energie in bijna volledig onze energiebehoeften kan invullen tegen 2050.

Onderwerpen