Doha: “Politici, op welke planeet leven jullie?”

5 reacties
Nieuwsartikel - 8 december, 2012
Doha zal het klimaat niet redden. Dat is de boodschap van Kumi Naidoo, internationaal directeur van Greenpeace, voor de politici die deelnamen aan de klimaattop die vandaag (zaterdag 8 december) afliep.

Naidoo heeft maar een vraag voor de politieke verantwoordelijken die verzamelden in Doha: “Op welke planeet leven jullie?” De vraag stellen, is ze beantwoorden. Ze leven niet op de planeet waar de impact van de klimaatverandering zich al laat voelen, met steeds vaker voorkomende extreme weersfenomenen. De politici die aanschoven in Doha leven evenmin op een planeet waar hernieuwbare energie het overneemt van fossiele bronnen (olie en steenkool) die deze crisis veroorzaakt hebben.

Tergend traag

De milieubeweging had geen hoge verwachtingen over deze klimaattop. En zelfs dan is deze uitkomst een teleurstelling. Het tergend trage tempo om vooruitgang te boeken staat in schril contrast met de hoogdringendheid van de problematiek. “De internationale gemeenschap is er opnieuw niet in geslaagd om deze dreiging, die nochtans boven ieders hoofd hangt, te bestrijden. Ze hebben niet de minste overeenkomst gevonden om tegen de opwarming van de aarde te vechten. De regeringen lijken meer dan ooit bezorgd om nationale belangen in plaats van om de toekomst van de planeet.”

“De houding van de overheden in Doha is onaanvaardbaar. De Filippijnen werden pas nog getroffen door tyfoon Pablo en krijgen nu de reactie van de internationale gemeenschap op dit menselijke drama te verwerken. De crisis wordt steeds ernstiger terwijl het internationale antwoord steeds langer op zich laat wachten. Tot welke situatie zal dat leiden tegen 2015, als de druk nog sterker zal zijn?”, vraagt Naidoo zich nog af.

EU, welk leiderschap?

De houding van de Europese Unie is een perfecte barometer voor dit schuldige uitstelgedrag. De Europese overheden schaarden zich achter Polen en vroegen om de kredieten voor ‘hete lucht’ uit het Kyoto-protocol te behouden. Dit is een uitvloeisel van een beslissing die in de jaren 90 genomen werd!

De EU liet het ook na om zijn doelstelling voor het verminderen van broeikasgassen op te drijven. Het blijft bij -20%. Dit doel zal amper effect hebben, het terugdringen van van CO2 zou daarmee op het huidige niveau blijven steken.

Een sprankeltje hoop toch wat betreft de EU: de beloften voor financiering voor de landen uit het Zuiden om de gevolgen van de klimaatverandering aan te pakken kwam door sommige lidstaten toch op tafel.

Obama gaat het klimaat niet redden

De Verenigde Staten blijven buiten het Kyoto-protocol en de delegatie in Doha draagt een belangrijke verantwoordelijkheid voor de impasse. Hebben ze dan geen lessen getrokken van de doortocht van Sandy? Met een administratie die subsidies wil geven voor de uitvoer van fossiele brandstof, is Obama nog niet klaar om opnieuw de kaart van het klimaat te trekken.

Groeilanden zoals China, India, Zuid-Afrika en Brazilië laten zich opmerken door een meer vooruitstrevende rol te spelen in het vormen van een klimaatakkoord tegen 2015 door hun uitstoot aan banden te leggen.

Op de sluitingsdag van deze top stuurt Greenpeace zijn schip Esperanza naar Manilla om er lokale organisaties steun te bieden bij de humanitaire crisis van Mindanao. Deze klimaatdreiging vraagt immers meer dan enkel woorden…

In de aanloop naar de top in Doha hebben 380.000 mensen in België gezongen voor het klimaat. In het lied "Do it now" eisen ze van de wereldleiders concrete engagementen om de klimaatverandering binnen de perken te houden.

Onderwerpen
5 reacties Reageren

Erwin zegt:

30 jaar operationeel?????? voor kerncentrales in Belgie.
Natuurlijk want volgens belgische normen begin je dan pas te weren!
Of....zijn r...

Geplaatst 24 december, 2012 om 21:50 Misbruik melden Reageer

Lees meer Lees minder

(Niet-geregistreerd) Segwayi2 zegt:

ik vecht om mensen te sesilibizeren om een Elektrice Auto te kopen beter voor het mileu beter voor de portemonee , beter voor iedereen ,maar weet je d...

Geplaatst 14 december, 2012 om 23:53 Misbruik melden Reageer

Lees meer Lees minder

Lappersfortpoeziebos Poeziebosnetwerk zegt:

http://www.jokeschauvliege.be/content/plan-van-aanpak-klaar-voor-zonevreemde-bossen yes Flanders can ? www.poeziebos.be

Geplaatst 14 december, 2012 om 11:59 Misbruik melden Reageer

(Niet-geregistreerd) the drummer zegt:

Het blijkt nog maar eens dat de mensen die het voor het zeggen hebben op deze wereld behoorlijk wereldvreemd zijn en blijkbaar andere meer kortzichtig...

Geplaatst 13 december, 2012 om 23:01 Misbruik melden Reageer

Lees meer Lees minder

(Niet-geregistreerd) Hendrik zegt:

Als sommigen denken dat het einde van de mensheid op 21 December zou gebeuren ,naar de Mayakalender,Hebben ze het zeker mis!Maar dat kan wel gebeuren ...

Geplaatst 13 december, 2012 om 12:42 Misbruik melden Reageer

Lees meer Lees minder

1 - 5 van 5 resultaten.

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.