Nieuwe lading kernafval arriveert in Mol

Nieuwsartikel - 4 februari, 2011
Voor de tweede keer in enkele maanden wacht Greenpeace een transport van gecompacteerd langlevend kernafval op in het station van Mol. Het kernafval is afkomstig uit de centrales in Doel en Tihange, en werd voor opwerking naar La Hague in Frankrijk gestuurd. Nu keert het per trein terug naar België en zal het afval tijdelijk opgeslagen worden op de sites van Belgoprocess.

 

Vergiftigd geschenk

De actie van Greenpeace is bedoeld om de bewoners te wijzen op de gevaren die zo'n transport met zich meebrengt en om de publieke opinie bewust te maken van de absurditeit van een 'carrousel' met gevaarlijk afval. Het kernafval dat terugkeert naar België, is gecompacteerd en zal honderdduizenden jaren radioactief blijven. Het is een vergiftigd geschenk voor vele generaties na ons. Tegen 2013 moeten 432 vaten met dit soort nucleair afval naar België worden gerepatrieerd. Daar zullen minstens 9 transporten voor nodig zijn. Een eerste transport vond plaats in juni vorig jaar.

Niet zomaar begraven

Vandaag bestaat er geen goede oplossing voor de berging van hoogradioactief afval. Er wordt overwogen om het hoogradioactief afval te begraven in de Kempense kleilagen. Onafhankelijke wetenschappers waarschuwden recent dat nergens ter wereld werd aangetoond dat deze bergingsoptie een goed idee is. Het is onbegrijpelijk dat het idee zo veel bijval krijgt. Promotor NIRAS, de instelling die het kernafval beheert in België, mag zich gerust wat onafhankelijker opstellen ten aanzien van de nucleaire sector, vindt Greenpeace.Wat beslist een nieuwe regering?

De wet op de kernuitstap zal door een volgende regering herbekeken worden. Van deze beslissing zal het afhangen of de oudste drie reactoren in België langer zullen openblijven dan gepland (langer dan 2015). Langer openhouden betekent natuurlijk ook meer kernafval. We vinden het hoog tijd om de productie hiervan te stoppen. De kernafvaltransporten die we al maanden volgen, tonen hoe complex het beheer ervan is.

Hernieuwbare energie is er al

Kernenergie valt op geen enkele manier te verzoenen met een duurzaam energiesysteem. Daarom moeten we afstappen van deze energiebron. Het is al mogelijk om stroom te halen uit hernieuwbare bronnen, die goedkoop, onuitputtelijk en gemakkelijk in gebruik zijn. Deze technieken hebben een enorm potentieel en zijn ook beschikbaar in Europa en specifiek in België.

Onderwerpen