Overheidsdebat over kernafval is doorgestoken kaart

Nieuwsartikel - 5 februari, 2009
Vandaag organiseerde de Nationale Instelling voor Radioactieve Straling en Verrijkte Splijtstoffen (Niras) een eerste consultatie over de manier waarop het radioactief afval van de Belgische kerncentrales moet worden opgeslagen. Ook Greenpeace en Bond Beter Leefmilieu waren van de partij om te reageren op het afvalplan van de Niras. Maar net zoals de manipulatieve mediacampagne van het Nucleair Forum bleek ook dit debat een schijnvertoning.

Kerncentrale van Tihange.

Over de meest dringende en belangrijkste thema's mocht duidelijk niet gepraat worden, zoals over de financiering van het kernafval of de kwaliteitscontrole ervan. Het is al helemaal onduidelijk waarom de consultatie beperkt wordt tot een beslissing over de berging van het afval in diepe kleilagen, terwijl het wetenschappelijk onderzoek nog volop aan de gang is.

Electrabel verschuilt zich achter het Nucleair Forum

De onafhankelijkheid van overheidsinstelling Niras kwam deze week zwaar in opspraak. Via haar dochter Belgoprocess, is de Niras vertegenwoordigd in het Nucleair Forum dat een grootschalige mediacampagne heeft opgestart om kernenergie te promoten. Het nucleair forum wordt duidelijk gestuwd door het Franse Suez GDF, moederbedrijf van Electrabel.

Electrabel is voor 100% eigenaar van alle splijtstoffen en het langlevende hoog-actieve kernafval dat in de kerncentrales wordt geproduceerd. Een overheidsinstelling zoals de Niras zou in alle onafhankelijkheid de kernafvalproducenten moeten kunnen controleren. Dat is onmogelijk als ze samen met de afvalproducenten in een pro-nucleair forum zit.

Mediaoffensief Electrabel moet kerncentrales langer openhouden

Voor Greenpeace en Bond Beter Leefmilieu is een grondig debat over kernafval noodzakelijk. Maar dan moet dit op een onafhankelijke en degelijke manier gebeuren. Nu ligt deze consultatie duidelijk in het verlengde van de grootse mediacampagne die door het Nucleair Forum werd gelanceerd. Die hele campagne is erop gericht om de indruk te wekken dat kernafval geen probleem meer vormt, en dat Electrabel rustig verder zijn kerncentrales mag openhouden.

Onderwerpen