Bossencampagne: publieke druk overtuigt bedrijven

Nieuwsartikel - 2 april, 2014
700.000 mensen vroegen de voorbije maanden om bosvriendelijke producten in hun winkelkarretje. Verschillende grote bedrijven, waaronder L’Oréal en Delhaize, gaven ondertussen gehoor aan die vraag. Wordt Procter & Gamble het volgende bedrijf?

Herinner je ons campagnefilmpje van enkele jaren geleden waarin een verveelde kantoorbediende een KitKat opent om vervolgens zijn tanden te zetten in een bloederige orang-oetanvinger?

Het filmpje werd miljoenen keren bekeken en gedeeld. Nestlé, de maker van KitKat, zette door deze campagne een nieuw palmoliebeleid op gang. Het moet ervoor zorgen dat de palmolie in zijn producten niet langer bijdraagt aan ontbossing. Het bedrijf brengt nu in kaart waar zijn palmolie precies vandaan komt en eist van al zijn leveranciers dat ze de bossen beschermen.

Palmolie: een groeiend probleem

De uitvoering is een werk van lange adem, maar het belang van Nestlé’s nulontbossingsbeleid kan moeilijk onderschat worden. De palmoliesector is één van de belangrijkste veroorzakers van de ontbossing in Indonesië. Ook in het Congobekken vormt ze een groeiende bedreiging. Van chocolade tot shampoo, van gebak tot diepvriespizza: via tal van producten worden wij dagelijks bij dit schandaal betrokken. Bedrijven zoals Nestlé die aanzienlijke volumes palmolie gebruiken, kunnen en moeten het voortouw nemen in de bescherming van de Indonesische bossen.

Tot voor kort stond Nestlé er alleen voor. Daar hebben we de voorbije maanden samen met u verandering in gebracht. In oktober vorig jaar maakten we bekend dat verschillende fabrikanten van bekende merkproducten klant waren van Wilmar, een palmoliehandelaar betrokken bij de vernietiging van het leefgebied van de laatste 400 Sumatraanse tijgers. Het ging om de makers van grote namen zoals Head & Shoulders, Côte d’Or en Colgate. Maar ook Belgische bedrijven zoals Delhaize, Colruyt, Vandemoortele en Lotus hadden boter op het hoofd. We vroegen hen het voorbeeld van Nestlé te volgen en ervoor te zorgen dat de producten die we gebruiken, niet langer bijdragen aan ontbossing.


Publieke druk helpt

Sindsdien hebben wereldwijd meer dan 700.000 mensen de bedrijven duidelijk te kennen gegeven dat ze bos- en tijgervriendelijke producten willen. Of dat gebeurde per email, op facebook, twitter of in de supermarkt zelf: jullie stem weegt. Het is dankzij onze honderdduizenden stemmen dat we vandaag enkele mooie resultaten kunnen voorleggen.

Deze bedrijven engageren zich om de bossen te beschermen:

- Wilmar

In december 2013 kondigde Wilmar een beleid aan om bossen te beschermen. Een overwinning van formaat, want Wilmar controleert ongeveer een derde van de wereldwijde palmoliehandel. Tegen eind 2015 moeten al zijn leveranciers alle bepalingen van het nieuwe beleid volledig naleven.

- Delhaize

25.000 mensen stuurden begin dit jaar een mailtje aan de CEO van Delhaize. Dankzij jullie werd Delhaize in februari de eerste supermarktketen ter wereld die belooft om ontbossing uit zijn huismerk-producten te bannen én een concrete tijdlijn naar voor schuift. Concurrenten Colruyt en Carrefour hinken pijnlijk achterop.

- Unilever, Ferrero, L’Oreal, Hershey’s, Vandemoortele, Mars, Colgate Palmolive...

Terwijl onze publieke campagne zich toespitste op Delhaize en nadien op Procter & Gamble, de maker van Head & Shoulders, voelden ook vele andere bedrijven de hete adem in hun nek.
En dus engageerden achtereenvolgens Unilever, Ferrero, L’Oreal, Hershey’s, Vandemoortele, Mars en Colgate Palmolive zich publiek om een nulontbossingsbeleid uit te werken.

.... en P&G?

Onze resultaten tonen dat de palmoliesector volop in beweging is. Maar de uitdagingen blijven groot. Procter & Gamble herhaalt nog steeds hetzelfde refrein over zogenaamd ‘duurzame palmolie’. Ons jongste onderzoek toont echter aan wat ‘duurzaam’ voor P&G betekent. Help ons om P&G over de streep te trekken:

>> Vraag P&G om shampoo die het regenwoud niet wegspoelt! << 

 

En de strijd gaat voort…

Terwijl we de uitvoering van het nulontbossingsbeleid van Delhaize nauwgezet opvolgen, is onze blik ook gericht op andere bekende Belgische merken, zoals Colruyt en Lotus. Het is hoog tijd dat ook zij hun klanten duidelijk maken hoe ze ervoor gaan zorgen dat de palmolie in hun producten niet ten koste gaat van het bos en de laatste 400 Sumatraanse tijgers. Wordt vervolgd.

Onderwerpen