Duurzame energietoekomst is niet duurder

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 15 december, 2011
Een toekomst met hernieuwbare bronnen en energiebesparing zal de belastingbetalers niet meer kosten dan vasthouden aan vervuilende kerncentrales en steenkool. Dat blijkt uit een rapport van de Europese Commissie met verschillende energiescenario's voor de komende 40 jaar.

De Commissie stelt voor om nieuwe doelstellingen voor hernieuwbare energie tegen 2030 te bepalen. Maar jammer genoeg werden steenkool en kernenergie nog niet volledig van tafel geveegd.

Europa's verouderde energie-infrastructuur is dringend aan vernieuwing toe. Daarom onderzoekt de Commissie in het rapport "Energy Roadmap 2050", dat vandaag gepubliceerd wordt, vijf mogelijke pistes voor de toekomst. Elk van de hoofdstukken beoogt een vermindering van 85 procent broeikasgassen en schuift daarvoor één vorm van energie als basis naar voor. Zo is er een scenario voor hernieuwbare bronnen, kernenergie, energiebesparing, steenkool en gas met CO2-afvang en -opslag en ten slotte een mix van technologieën.



De studie houdt ook rekening met de kosten, zoals de prijzen voor elektriciteit en brandstof, bestedingen voor energie-efficiëntie en andere structurele investeringen. De kosten voor kernenergie en CO2-afvang en -opslag worden in deze studie eerder onderschat. Maar ondanks dit vertekende beeld, blijkt toch dat de nodige investeringen voor elk van de vijf scenario's bijna identiek zijn. Deze kost is ook niet hoger dan wat we zouden moeten uitgeven om het huidige systeem in stand te houden.

Zonder hernieuwbaar lukt het niet

Het aandeel van hernieuwbare bronnen in het totale energieverbruik zal tegen 2050 tussen de 55 en de 75 procent procent liggen, berekent de Roadmap. In het scenario met hernieuwbare energie wordt het aandeel van kernenergie en fossiele brandstoffen teruggedrongen tot amper 1,5 en 1 procent van het totale energieverbruik. Conclusie: een modern energiesysteem kan gemakkelijk zonder kernenergie en steenkool, maar energie-efficiëntie en hernieuwbare bronnen zijn onontbeerlijk.

We zijn blij om vast te stellen dat hernieuwbare energie een prominente plaats krijgt in de Europese Roadmap en dat de studie bevestigt dat dit niet meer investeringen zal vragen dan de andere pistes. Het is nu aan het Europese parlement en de lidstaten om de conclusies van het rapport in de praktijk te brengen en ambitieuze doelstellingen te bepalen voor de ontwikkeling van hernieuwbare energie op middellange termijn, tegen 2030.

Meer weten? Lees onze briefing over de Energy Roadmap (in het Engels)

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.