To black out, or not to black out

Nieuwsartikel - 21 februari, 2012
De kerncentrale van Tihange 1 werkt nog tot eind april op halve kracht. De stillegging gebeurde onaangekondigd en 'toevallig' tijdens een koudegolf. Hoewel de centrale nu op halve capaciteit draait, is er nog altijd géén stroomtekort in België én hebben we zelfs stroom naar Frankrijk geëxporteerd.

De CREG, Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas, waarschuwde onlangs dat er in bepaalde periodes van het jaar, zoals tijdens een koude winter, een risico bestaat op stroomtekort. Blijkbaar zijn er bepaalde instanties die een 'black-out' wel zouden zien zitten. Ze sturen zelfs valse berichten de ether in, zoals vorige week. Toen blokletterden enkele vooraanstaande media, zoals de Franse krant Le Figaro en het Franse persbureau AFP, dat Duitsland door de koudegolf met een stroomtekort zat. Vijf van de acht reactoren die waren gesloten na de ramp in Fukushima zouden noodgedwongen terug open moeten.

Duitse zonne-energie

Een Slovaakse krant die het 'nieuws' overnam, verontschuldigde zich achteraf voor haar foute berichtgeving. Duitsland heeft helemaal geen stroomtekort. Door de vele zonnepanelen werd tijdens de koude maar heldere dagen wel degelijk aan de elektriciteitsbehoefte voldaan. Door de voorbije jaren zwaar in te zetten op zonne-energie konden de Duitsers zelfs elektriciteit uitvoeren naar Frankrijk.

Onze zuiderburen zijn daarentegen voor bijna tachtig procent afhankelijk van kernenergie. Zij hadden deze winter wél een stroomprobleem. Franse huizen zijn slecht geïsoleerd, dus draaiden vele gezinnen de thermostaat een paar graden hoger. Bovendien verwarmen de Fransen grotendeels elektrisch, één van de meest onefficiënte manieren om je huis te verwarmen.

Of kijk naar Japan. Daar zijn momenteel nog 2 van de 54 reactoren actief. Ook Japan heeft géén bevoorradingstekort en er was geen black-out. 

Het licht gaat niet uit

Voor Greenpeace is het alweer een bewijs dat onze oudste drie kerncentrales kunnen sluiten in 2015. Tenzij diegene die er belang bij hebben natuurlijk zélf een black-out organiseren. We hopen dat het Tihange 1-verhaal hier geen illustratie van is. Van 2 februari tot 30 april draait de kerncentrale op halve kracht door een hoogspanningsdefect. Maar geplande black-out of niet, België heeft Doel en Tihange niet nodig. Een kernuitstap is mogelijk, zonder dat het licht uit gaat.

Uit cijfers van de European Wind Energy Association blijkt dat 71% van de nieuw geïnstalleerde capaciteit in 2011 hernieuwbaar was. 41% was fotovoltaïsch, 21% windenergie en 22% gas.

 

Onderwerpen