Twee boten, één missie: de Noordpool redden

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 3 augustus, 2012
We zijn met 7 miljard mensen op deze planeet, en we zijn allemaal afhankelijk van de Noordpool om het klimaatevenwicht te bewaren.

Maar het noordpoolgebied is zelf het eerste slachtoffer van de klimaatverandering. De opwarming van de aarde laat zich hier tweemaal sneller voelen dan elders. Hierdoor smelt het pakijs en wordt de Noordpool toegankelijk voor de industrie die het op zijn olierijke ondergrond heeft gemunt. Terwijl olie als een van de meest vervuilende brandstoffen net verantwoordelijk is voor de klimaatverandering. Vreselijk ironisch, niet?

Twee schepen van Greenpeace, de Esperanza en de Arctic Sunrise bevinden zich momenteel boven de noordpoolcirkel. Ze verzetten zich tegen de geplande proefboringen in deze uiterst kwetsbare regio.

Greenpeace, campagne Save the Arctic. De Noordpool redden.
Bekijk de route van onze twee schepen – Klik op het beeld om te vergroten.

Beide Greenpeaceschepen hebben de nieuwste wetenschappelijke apparatuur aan boord om deze ongerepte en nog grotendeels onbekende omgeving in kaart te brengen.

De Esperanza spitst zich toe op de verkenning van het onderwaterleven in de Beringzee en Tsjoektsjenzee. We willen bewijzen dat het ecosysteem hier beschermd moet worden tegen een mogelijke olieramp.

Greenpeace: campagne Save the Arctic. We willen bewijzen dat het ecosysteem hier beschermd moet worden tegen een mogelijke olieramp.

Aan de andere kant van de Noordpool bevindt zich een groep onderzoekers aan boord van de Arctic Sunrise, voor een unieke opdracht: 3D-kaarten maken van de ijsbergen. Niet alleen de omtrek van het ijs is belangrijk, ook het volume. De onderzoekers gebruiken een kleine autonome onderzeeër (AUV) om de onderkant van het ijs te meten en scanners om de top te meten.


Eerste bijzondere ontdekking: koraal op de boorsite

Vorige week hebben de wetenschappers aan boord van de Esperanza in de Tsjoektsjenzee in een kleine onderzeeër de zeebodem verkend waar Shell deze zomer nog wil beginnen boren. Bij deze onderwaterexpeditie hebben ze tot hun verbazing een grote hoeveelheid koraal aangetroffen. 

Koralen zijn bijzondere diertjes: ze groeien zeer traag en leven erg lang, maar zijn ook enorm gevoelig aan verstoringen van hun ecosysteem. Koraal is de habitat van heel wat vissen, maar ook van andere vormen van zeeleven zoals larven. De Verenigde Naties en de Amerikaanse regering hebben al onderstreept hoe belangrijk het is om koraal te beschermen.

Koraal uit de Tsjoektsjenzee. Koralen zijn diertjes: zijn gevoelig aan verstoringen van hun ecosysteem.

Koraal uit de Tsjoektsjenzee

In het milieueffectenrapport van Shells proefboringen komt dit koraal echter niet voor. Wel erkende Shell vorige week in The Washington Post dat het weet heeft van deze koralen. Bovendien werden de experts van de National Oceanic and Atmospheric Administration niet geraadpleegd bij het opstellen van het rapport. Schimmige zaken die doen vermoeden dat er meer aan de hand is.

Daarom zet de Esperanza haar werk voort in het gebied waar Shell binnenkort aan zijn proefboringen wil beginnen...

We komen vandaag in actie met de steun van meer dan een miljoen mensen wereldwijd die onze petitie hebben getekend. En jij?

Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.