Virunga: natuur nergens meer veilig voor olierush

6 reacties
Nieuwsartikel - 12 mei, 2014
Met de Europese première van “Virunga” en de bekroning van deze prachtige film op het Leuvense documentaire filmfestival Docville afgelopen weekend, staat het Virungapark terecht weer in de spotlights. Het is een pijnlijke vaststelling: van de Noordpool tot de tropen, nergens is de natuur nog veilig voor de olie-industrie.

Nu de oliereserves wereldwijd snel slinken, zoeken oliemaatschappijen steeds vaker naar olie in de meest kwetsbare ecosystemen. Om van de klimaatcrisis nog maar te zwijgen. Greenpeace wil dat overheden en industrie hun nieuwe olieprojecten staken en in plaats daarvan resoluut investeren in hernieuwbare energie en energiebesparing. Daarom voert de milieuorganisatie een wereldwijde campagne tegen de plannen van bedrijven als Gazprom en Shell om in het noordpoolgebied naar olie te boren.

Niet enkel het Arctische gebied wordt bedreigd, ook waardevolle tropische regenwouden riskeren ten prooi te vallen aan de hebzucht van de oliemaatschappijen. Enkele dagen geleden verwierp de Ecuadoraanse regering een oproep van de bevolking om zich via een referendum uit te spreken over een geplande olie-exploitatie in het Yasunipark in het Amazonewoud. En in de DR Congo gaat het Britse oliebedrijf SOCO ondanks massaal protest gewoon door met zijn voorbereiding om in het Virungapark naar olie te boren.

Dat oliemaatschappijen nu ook in de ecologisch meest kwetsbare gebieden op aarde willen exploiteren, illustreert hoe ver deze sector wil gaan om ten koste van het klimaat, de biodiversiteit en vaak ook de lokale bevolking hun winstgevende activiteiten verder te zetten. Als we onze afhankelijkheid van aardolie en gas niet snel afbouwen en door schone energiebronnen vervangen, zullen ook deze laatste intacte natuurgebieden waar olie te vinden is één voor één voor exploitatie worden opengegooid.

Brits oliebedrijf SOCO

In Congo is het Britse SOCO International recent gestart met zijn speurtocht naar olie in het nationale park van Virunga. Hier olie-exploratie toelaten schept een uiterst gevaarlijk precedent.  Als er groen licht komt voor olie-ontginning in Virunga, zou geen enkel natuurgebied in Afrika nog veilig zijn.

Virunga is namelijk hét icoon van het Afrikaanse natuurbehoud. Het is het oudste natuurreservaat van Afrika, opgericht in 1925. In een gebied van 800.000 hectare (groter dan West- en Oost-Vlaanderen samen) leven meer soorten zoogdieren, vogels en reptielen dan in om het even welk ander Afrikaans park. Een groot deel van de circa 880 nog resterende berggorilla’s op aarde hangen voor hun voortbestaan af van het park. Het gebied werd daarom in 1979 door Verenigde Naties geklasseerd als “werelderfgoed”, de hoogst mogelijke beschermingsstatus die zo’n gebied kan krijgen.

Ook zonder olie-exploratie staat het natuurbehoud in Virunga onder zware druk. Stropersbenden en illegale houtkappers maken het park onveilig en richten onnoemelijke schade aan. Het park dient vaak als schuilplaats voor soldaten en gewapende rebellengroepen. Virunga is daarom één van de gevaarlijkste plaatsen ter wereld voor natuurbeschermers. Onlangs overleefde de directeur van Virunga, de Belg Emmanuel de Merode, op het nippertje een aanslag. Sinds 1996 werden in het park niet minder dan 140 rangers vermoord.

Hoewel olieontginning in Virunga verboden is volgens Congolees en internationaal recht, blijft  SOCO  beweren dat zijn project bedoeld is om economische ontwikkeling en jobs te creëren in Oost-Congo. Die beweringen zijn erg dubieus. Veel waarschijnlijker is dat een kleine groep mensen in Congo erg rijk zal worden van SOCO’s activiteiten, terwijl het grootste deel van de vier miljoen Congolezen die in en rond het park leven in de armoede blijft steken. De ecologische schade die aan het park zal worden toegebracht, zal ook hun levens negatief beïnvloeden.

Documentaire

Hoe groot het contrast is tussen de retoriek van Soco en zijn praktijken op het terrein, blijkt uit de ophefmakende documentaire “Virunga”. Met verborgen camera’s werden opmerkelijke gesprekken vastgelegd met medewerkers van het bedrijf.  De film toont onder meer hoe de parkwachter Rodrigue Katembo, die nauw samenwerkt met de Merode, benaderd wordt door een SOCO-veiligheidsagent en andere medewerkers. Ze bieden hem een bom geld aan opdat hij zijn baas zou dwarsbomen en hen toegang tot het park zou geven. De film klaagt aan  hoe SOCO zowel Congolese regeringsleiders als rebellenleiders omkoopt en hoe het de lokale bevolking tegen de natuurbeschermers probeert op te zetten.

Hoop voor Virunga?

De zorgwekkende ontwikkelingen in Virunga zorgen voor groeiende internationale verontwaardiging en toenemende politieke druk om SOCO’s plannen te stoppen. Greenpeace maakt deel uit van een brede internationale coalitie die druk zet op de Congolese regering om SOCO’s activiteiten in Virunga te verbieden.

Eind april sloot ook Desmond Tutu, de gezaghebbende aartsbisschop uit Zuid-Afrika zich bij deze protestbeweging aan. Op initiatief van De Merode en met de steun van grote investeerders zoals Howard G Buffet (de zoon van miljardair Warren Buffet), werd in april van dit jaar de Virunga Alliance opgericht. Deze alliantie ontwikkelt ambitieuze maar toch haalbare plannen om duurzame economische activiteiten te ontwikkelen in en rond het park: onder andere door elektriciteit in de regio op te wekken door middel van kleine waterkrachtcentrales, door ecotoerisme te promoten, en door projecten voor duurzame landbouw en visserij te ontwikkelen.

De realisatie van deze projecten is essentieel voor het voortbestaan van het Virungapark maar zou ook sterk kunnen bijdragen tot vrede en stabiliteit in de ganse regio.

Onderwerpen
3 reacties Reageren

Samaki zegt:

Hoewel ik zeker geloof in een goed natuur-beleid in Oost Congo, vraag ik me af hoeveel mensen er betrokken worden bij de projecten van Virunga Alliance. Ik geloof ook in een samenwerking, maar er zijn zoveel partijen (vaak "outsiders") betrokken in het opzetten van dergelijke projecten met hun eigenbelangen die daarom de lokale bevolking en de bestaande sociale conflicten over het hoofd zien.
Desalniettemin is de lobby tegen SOCO International van top prioriteit. Het bieden van alternatieven moet daarmee samengaan om het interessant te houden. Maar moest onze kant (de pro-beschermers) winnen van de olie-industrie, dan nog moeten we niet overhaast aan de slag gaan denk ik. Kortom, we moeten een balans creëren tussen natuurbescherming en het respecteren van lokale mensenrechten

Geplaatst 21 mei, 2014 om 19:53 Misbruik melden Reageer

cockers zegt:

Geld geld geld alles voor het geld om nog meer luxe enz te kunnen kopen op de kap van de dieren en de natuur ,hoe kunnen we deze dieren nog recht in ...

Geplaatst 19 mei, 2014 om 15:35 Misbruik melden Reageer

Lees meer Lees minder

Elisabeth zegt:

Ja, het beleid is slecht / corrupt. De mens was dat in oorsprong niet. Ik heb me ook al dikwijls afgevraagd wat de bedoeling is van al die uitbuiting....

Geplaatst 20 mei, 2014 om 12:34 Misbruik melden Reageer

Lees meer Lees minder

Samaki zegt:

Om de situatie in de DRC te begrijpen is de 'Congo Masquerade' (130p.) van Theodore Tréfon aan te raden. Maar voor heel onze wereld kun j...

Geplaatst 21 mei, 2014 om 19:56 Misbruik melden Reageer

Lees meer Lees minder

Groene herder zegt:

Net zoals aapje op foto zou je voor minder triest gaan kijken. Soms ben ik verlegen en beschaamd 'mens' te zijn.

Geplaatst 12 mei, 2014 om 15:24 Misbruik melden Reageer

Elisabeth zegt:

Idd, en dan maken ze ons nog wijs dat je je eigen wereld schept, door je zogenaamd te focussen op het negatieve. Perceptie = realiteit … Wat een onzin...

Geplaatst 20 mei, 2014 om 12:37 Misbruik melden Reageer

Lees meer Lees minder

1 - 3 van 3 resultaten.

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.