Voorlopig geen tweede kerncentrale in Borssele

Nieuwsartikel - 24 januari, 2012
In Nederland zijn de plannen voor een tweede kerncentrale in Borssele op de lange baan geschoven. Energiebedrijf Delta haalt onder andere de hoge investeringskost aan om voorlopig niet door te gaan met het project. Greenpeace geeft Delta daarin groot gelijk en hoopt dat de plannen voor Borssele 2 voorgoed opgeborgen blijven.

Borssele ligt op slechts enkele kilometers van de Belgische grens. Niet verbazend dus dat er ook in ons land kritiek kwam over de plannen voor een tweede centrale. Deze maand nog diende Greenpeace samen met milieuverenigingen Bond Beter Leefmilieu, WWF, Natuurpunt en het Gents Milieufront een bezwaarschrift in.

Gebrek aan geldschieters

Het zag er al een tijdje naar uit dat de plannen voor een tweede centrale in Zeeland in moeilijk vaarwater zouden komen. Delta stelde de aanvraag voor de bouwvergunning eerder al uit met een half jaar bij gebrek aan geldschieters. De aandeelhouders, waaronder de provincie Zeeland, vonden een bijkomende investering om de vergunning te halen te risicovol. Gisteren werd dan aangekondigd dat Delta het hele project voorlopig schrapt wegens te veel financiële onzekerheid en overcapaciteit op de elektriciteitsmarkt.

De kosten die komen kijken bij de bouw van een kerncentrale zijn dan ook niet te verantwoorden. Als je daarbij ook berekent wat de maatschappelijke en economische prijs is voor het afval dat de centrale zou produceren en de mogelijke gevolgen van een eventueel ongeval, wordt het kostenplaatje helemaal onaanvaardbaar. Omdat de site zo dicht bij de grens ligt en omdat het gaat over dichtbevolkt gebied, zou ook ons land in de klappen delen als er op een dag iets fout gaat in Borssele.

Definitief?

Betekent dit nu dat er definitief een kruis gemaakt wordt over Borssele 2? We mogen het hopen. Delta verklaarde te blijven geloven in het project, en enkel te wachten op 'gunstigere' omstandigheden. Toch hadden de plannen af te rekenen met heel wat verzet in de regio. Verschillende betrokken partijen zouden investeringen veel liever zien gaan naar betrouwbare, groene energie dan naar een vervuilende kerncentrale. Het is dus zeer de vraag of Delta zijn nucleaire plannen binnen een paar jaar wél verkocht krijgt. Zeker in de context van de Duitse en Belgische beslissing om af te stappen van kernenergie, wordt het nu erg onzeker of Nederland wel zal inzetten op een nieuwe centrale.

Onderwerpen