We zijn geen radertjes in de modemachine

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 20 november, 2012
Wat heb je aan vandaag? Raak het aan. Hoe voelt het? Ja, je raakt een kledingstuk aan. Je raakt een stof, een modekeuze aan. En er is meer: je raakt ook een verhaal aan. Want elk kledingstuk – in jouw kleerkast, mijn kleerkast en die van elk ander – heeft een verhaal.

Bekijk onze speciale Detox pagina's.

Op dit ogenblik schrijven de modemerken dat verhaal voor ons. Het gaat over waterlopen die worden gebruikt als privériool. Over vergiftigde rivieren. En over gevaarlijke, persistente en hormoonverstorende chemicaliën die ernstige schade kunnen toebrengen aan ecosystemen en aan de broodwinning van mensen.

Ik weet niet wat jij ervan vindt, maar bij Greenpeace houden we niet van dat verhaal. We houden van onze kleren, dat wel. Door de kleren die we dragen drukken we ons uit en stellen we ons voor aan de wereld. Maar we zijn ervan overtuigd dat onze mode niet ten koste van de planeet mag gaan.

Nee, onze kleren moeten niet aan elkaar geregen worden met giftige chemicaliën. Ze moeten niet gemaakt worden zonder transparantie en bijdragen tot giftige watervervuiling. Ze moeten niet ontworpen te worden om sneller afgedragen te zijn dan we ze kunnen kopen.

Er is een alternatief – en het zijn mensen zoals jij die voor de omschakeling kunnen zorgen. Want kledingmerken luisteren naar ons. Zonder ons als consumenten zijn ze niets, en dat weten ze maar al te goed.

Wij zijn geen radertjes in hun machine

Wij hebben een verbazingwekkende macht over hen – individueel, maar nog veel meer samen. Wij zijn mensen die houden van onze kleren en we zijn bereid om de zaken vooruit te duwen. Daarom graaft de Detox-campagne van Greenpeace dit jaar nog dieper in de giftige chemicaliën die gebruikt worden bij de productie van modieuze kleding.

Vandaag leggen we de links bloot tussen het gebruik van giftige stoffen in de kledingindustrie en watervervuiling. Ons jongste onderzoek bestaat uit analyses van 141 producten van maar liefst 20 wereldwijde modemerken, zoals Zara, Calvin Klein, Levi’s, Mango, Tommy Hilfiger en Vero Moda.

We vragen de merken om de verspreiding van gevaarlijke chemicaliën in het milieu en in hun kleding stop te zetten. De beste manier om dat te doen is ze te vervangen door veiliger alternatieven. Om te tonen dat ze het menen, moeten ze ook transparant zijn en onthullen welke stoffen de fabrieken van  elk van hun leveranciers in het milieu lozen.

Als deze merken, die veel macht en invloed hebben, met hun leveranciers samenwerken om gevaarlijke chemicaliën te vervangen door veiliger alternatieven, zullen andere volgen. Als we hierop blijft hameren, kunnen we verandering afdwingen, wereldwijd, en voor altijd.

Kijk gewoon wat we al bereikt hebben: zeven grote internationale merken (Puma, Nike, Adidas, H&M, M&S, C&A en Li-Ning) hebben zich geëngageerd voor verandering – omdat jij het hen gevraagd hebt.

Maar andere merken, zoals Zara, doen nog steeds of hun neus bloedt. Deel je onze toekomstvisie, doe dan mee met ons en vraag Zara om werk te maken van gifvrije mode. Laat Zara weten dat we geen gevaarlijke chemicaliën in onze kleren en onze waterlopen willen. Samen kunnen we het verhaal van onze kleren herschrijven – en er een beter verhaal van maken voor elk van ons.

Lees hier de samenvatting, in het Nederlands, van het document: Toxic Threads, The Big Fashion Stitch-Up.

Het volledig document is beschikbaar hier.




Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.