Zij kwamen op voor de Congolese bossen!

Nieuwsartikel - 27 juni, 2010
Met enkele honderden waren jullie zondagnamiddag aanwezig in het Jubelpark op onze “fotomanifestatie”. De mobilisatie van Greenpeace voor de Congolese bossen kreeg ook de steun van verschillende Belgisch-Congolese artiesten als Kapinga en Eva Gysel van Zita Swoon, Baloji en Pie Tshibanda. De boodschap was duidelijk: bescherm de natuurlijke rijkdom in Congo.

De oproep voor de Congolese bossen

Verschillende honderden sympathisanten hebben deel genomen aan de fotomanifestatie in het Juwelpark.

Alle aanwezigen vormden samen een reusachtige boom, op de muziek van de fanfare Docteur Poemback en een groep Congolese muzikanten met de toepasselijke naam “Les valeurs sûres de Bruxelles”...

Het resultaat van de fotomanifestatie werd een zeer kleurrijk beeld. Een foto die zichtbaar getuigt van jullie bezorgdheid over het lot van de Congolese bossen. Ook René Ngongo van Greenpeace Afrika was erbij in het Jubelpark. Hij toonde zich erg blij over het resultaat: de foto staat symbool voor de wil van vele Europeanen om onze bossen in stand te houden. Dat is fantastisch, en nu is het aan ons om in actie te komen, voegde hij eraan toe.

Onze campagne voor de Congolese bossen stopt natuurlijk niet na deze fotomanifestatie, hoeveel enthousiasme daar ook uit blijkt. Greenpeace maakte van de mobilisatie op 27 juni gebruik om een petitie te lanceren aan het adres van de Belgische partijvoorzitters. Ons land moet zijn volle gewicht in de schaal werpen om zich ervan te vergewissen dat de tweede groene long op aarde beschermd wordt .

Congo dreigt 40 % van zijn oerwoud te verliezen, terwijl dat eigenlijk een essentiële rol speelt voor de biodiversiteit, voor zo'n 40 miljoen Congolezen die ervan afhankelijk zijn voor hun voedsel en verzorging, maar ook voor het klimaat op aarde. Geen enkele beleidsmaker kan nog het belang van de Congolese bossen ontkennen. Greenpeace volgt de evolutie van de situatie op de voet, zowel in België als in de DR Congo zelf.

Op de dag van de lancering hadden al honderden de petitie getekend. Onze vrijwilligers zullen deze zomer trachten zo veel mogelijk handtekeningen te verzamelen op tal van festivals.

Tags