Greenpeace voerde actie op de Noordzee en in Antwerpen voor het Congolees regenwoud

Nieuwsartikel - 23 juni, 2007
De actie begon zaterdagochtend in de Noordzee waar vier actievoerders aan boord gingen van de Ceynowa en een spandoek ontrolden. De boot die verdacht hout van Sodefor uit Congo transporteerde werd door Greenpeace gevolgd tot in de haven van Antwerpen. Door de kranen blokkeren hebben de actievoerders voor vertraging van het lossen van de boot gezorgd.

We zijn ervan overtuigd dat we met deze actie die elf uur duurde onze politieke boodschap duidelijk hebben overgebracht. De industriële houtkap in Congo verloopt momenteel zonder enig respect voor het milieu en de plaatselijke bevolking. Nochtans zijn de bossen van levensbelang voor 40 miljoen Congolezen en vormen ze een belangrijke buffer tegen de klimaatverandering. Op dit moment kan de administratie in Congo onmogelijk de houtsector op een efficiënte manier controleren.

Greenpeace eist van de nieuwe Belgische regering om van het Afrikaans regenwoud een prioriteit te maken. Voor de verkiezingen van 10 junihebben alle democratische politieke partijen zich positief uitgesprokenover een verdere bescherming van de tropische bossen. Greenpeace zoudeze beloften graag terugzien in de regeringsverklaring.

Het hout op de boot die door Greenpeace werd gevolgd, werd door Sodefor gekapt. Een houtkapbedrijf dat vergunningen heeft gekregen in strijd met het moratorium van de Wereldbank en de boswetgeving. Bovendien sluit het bedrijf schandalige contracten met de lokale bevolking in Congo.

Meer info: www.greenpeace.org/congobekken

Onderwerpen
Tags