IJsberen blokkeren hoofdkantoor Gazprom

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 5 september, 2012
Greenpeaceactivisten verkleed als ijsberen blokkeerden vanochtend het hoofdkantoor van de Russische energiegigant Gazprom in Moskou. Ze eisen dat het bedrijf stopt met boren naar gas en olie in de Noordpool.

Activisten uit Duitsland, Hongarije, Oostenrijk, Polen en Rusland legden voor de gelegenheid een maagdelijk Arctisch sneeuwlandschap aan voor het hoofdkantoor van Gazprom. Ze maakten zichzelf vast aan tenten en blokkeerden de toegang tot het gebouw.

Activisten  eisen dat het bedrijf stopt met boren naar gas en olie in de Noordpool.

Het protest sluit aan bij andere directe Greenpeace-acties tegen Gazprom, zoals vorige week op het boorplatform Prirazlomnaya in de Petsjorazee. Op hetzelfde moment richtten activisten voor het kantoor van Gazprom in Berlijn een boortoren van drie meter op die olie lekt.

Controversiële plannen

Vorige week nog maakte Gazprom bekend dat het haar controversiële plannen om naar gas te boren in de Shtokman-gasvelden in de Barentszzee opbergt. Dit als gevolg van de enorm hoge kosten en de economische onhaalbaarheid van de plannen.

“De roekeloze boorplannen van oliebedrijven zoals Gazprom en Shell kunnen dit maagdelijk gebied voorgoed verwoesten”, zegt Vladimir Chuprov, leider van de energiecampagne bij Greenpeace Rusland. “Het hoge Noorden wordt al flink bedreigd door de klimaatverandering. Om dit unieke natuurgebied te redden moet boren op de Noordpool voorgoed verboden worden. Hebzuchtige oliebedrijven die van de klimaatcrisis die ze zelf hebben gecreëerd willen profiteren, moeten gestopt worden.”

De Prirazlomnaya

De Russische energiegigant Gazprom hoopt om begin volgend jaar met zijn commerciële olieboringen in de Petsjorazee te beginnen. Het zou zo het eerste bedrijf worden dat naar op grote schaal naar olie boort op de Noordpool. Maar het olieplatform Prirazlomnaya is allesbehalve klaar om de Noordpool te trotseren. Greenpeace ontdekte onlangs dat het geen officieel noodplan heeft als er olie begint te lekken. Een olielek in dit delicate gebied is onmogelijk op te ruimen en verwoest de unieke fauna in dit afgelegen gebied.

“Laat het stopzetten van het Shtokman-project een duidelijk signaal zijn naar investeerders”, zegt Chuprov nog. “De technische uitdagingen en de kosten verbonden aan boren in zulke extreme omstandigheden houden een enorm risico in.”

Teken de petitie op www.savethearctic.org

Meer weten?

- Briefing over de plannen van Gazprom om naar olie te boren in de Noordpool

- Rapport van Greenpeace Rusland en WWF Rusland over de olielekscenario's van het boorplatform Prirazlomnaya. Eén van de conclusies is dat 140000 vierkante kilometer open water en 3000 kilometer kust zouden kunnen bezoedeld raken met olie

- Rapport "Russian Arctic Off-shore Hydrocarbon Exploration: Investment Risks" van Greenpeace Rusland, dat onlangs aan Gazprom en andere grote olie- en gasbedrijven werd overhandigd

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.