Melchior, wees efficiënt en stap uit kernenergie!

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 27 februari, 2012
Een ongewoon zicht aan de Wetstraat 51, waar onze staatssecretaris voor Energie kantoor houdt. Op de gevel hebben we hem afgebeeld als ecoheld, die richting energie-efficiëntie vliegt. Een doorgedreven energiebesparingsmodel zal hem helpen uit de kernenergie te stappen.

We bezorgden staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet vandaag een studie in opdracht van Greenpeace en Bond Beter Leefmilieu, waarin het energiebesparingspotentieel in ons land geanalyseerd wordt. Wathelet heeft momenteel de energietoekomst van België in handen. Met behulp van doorgedreven energiebesparing kan hij op elegante wijze uit de kernenergie stappen. Dat blijkt duidelijk uit de studie van adviesbureau Climact, dat werkt rond klimaat en energiezuinigheid. Andere studies onderschatten de rol van energie-efficiëntie systematisch, zoals bijvoorbeeld die van energieregulator CREG en netwerkbeheerder Elia.

Genoeg om reactor te sluiten

In ons rapport heeft Climact twee scenario's uitgestippeld om het effect van energiebesparing te meten. Het eerste houdt rekening met een gestabiliseerde elektriciteitsvraag. Daarbij laat de besparing toe om Doel 1 te sluiten, een van onze drie oudste reactoren. Een tweede, ambitieuzer scenario gaat nog een stap verder in energiebesparing en vangt ook 80 procent op van de capaciteit van Doel 2, de tweede van onze oudste reactoren.



Deze energiebesparing komt bovenop de vervangcapaciteit, die voor de eerste fase van de kernuitstap in 2015 al gegarandeerd is.Wathelet kan met een gerust hart het uitrustingsplan opstellen waarmee België de wet uit de kernuitstap van 2003 naleeft. Dat verklaarde recent ook Olivier Deleuze (Ecolo) en de rest van zijn partij.

Klaarheid scheppen

Uit voorgaande studies bleek al duidelijk dat het licht niet uitgaat als onze drie oudste reactoren dichtgaan in 2015 en dit gecombineerd met een gestabiliseerde economische groei. Maar de boodschap van Greenpeace aan Wathelet gaat verder. Enerzijds moet hij werk maken van het enorme besparingspotentieel dat ons energieverbruik duurzamer kan maken. Anderzijds moet hij klaarheid scheppen over de timing van de kernuitstap. Bedrijven als Delhaize, Colruyt, Belvas en Chimay hebben al begrepen dat ze alle belang hebben bij een “besparingsplan”.

We zullen het rapport van Climact persoonlijk bij Wathelet gaan afgeven om hem eraan te herinneren dat we alles te winnen hebben bij energiebesparing. Niet alleen voor onze portefeuille maar ook voor het klimaat en zelfs onze veiligheid. Want dat heeft de ramp in Fukushima, nu bijna een jaar geleden, helaas opnieuw aangetoond. 

- Ontdek hoe jij energie kan besparen

- Bekijk onze actie op het VRT-journaal   

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.