Vandaag voeren wij géén actie

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 11 februari, 2010
Greenpeace zal vandaag géén actie voeren naar aanleiding van de top van Europese staatshoofden in Brussel. In een open brief vragen de tien actievoerders die in december nog tot op de rode loper van de EU-top in Brussel geraakten, aandacht voor de hoge prijs die sommigen betalen voor hun vreedzaam protest.

Van links naar rechts: Odin Heyligen, François Catzeflis, Rob Geleijnse, Jean-Louis Aroui, Jacques Vandenheede, Nadine Bruzzese en Wouter Jacob.

"Dat we vandaag geen actie voeren, betekent niet dat wij onze strijd tegen de klimaatverandering opgeven. Ook onze eisen aan de Europese staatshoofden zijn onveranderd. We vragen nog steeds om een aanpak die de geïndustrialiseerde landen verplicht hun CO2-uitstoot drastisch te verminderen en willen aandacht voor de specifieke situatie van de ontwikkelingslanden. Dat blijven de gezamenlijke eisen van iedereen die zich zorgen maakt over de gevolgen van een pover klimaatbeleid.

We hebben die strijd in de aanloop naar de top van Kopenhagen gevoerd en we moeten hem ook vandaag nog voortzetten. Maar intussen weten we ook dat zich inzetten voor het klimaat en zich engageren voor de toekomstige generaties een prijs heeft. Vier actievoerders van Greenpeace hebben die betaald met twintig dagen voorlopige hechtenis in Denemarken. Wat voor grimmige actie hadden zij op hun kerfstok? Zij kwamen vreedzaam, maar ongenodigd opdagen op het galadiner van de Deense koningin Margarethe. Zo wilden zij uitreiken naar degenen die de oplossing in hun handen hebben, de staatshoofden uit de hele wereld die bijeenkwamen in Kopenhagen.

Wijzelf stonden op 10 december in Brussel op de rode loper voor de Europese staatshoofden. Ook wij hadden een duidelijke boodschap, rechtstreeks voor de leiders van de EU : Europa moet een hoofdrol spelen om de toekomst van onze planeet veilig te stellen. Ook hier waren de gevolgen van die strikt geweldloze en vreedzame actie niet mals : arrestaties, inbeslagnames, vervolgingen en vermoedelijk binnenkort ook een rechtszaak.

Twee voorbeelden, tussen vele andere, van acties met eenzelfde doel. Eveneens voorbeelden van irritatie bij het gerecht tegenover burgers die bereid zijn hun handen uit de mouwen te steken en onze politieke leiders wakker te schudden. Voor mensen die zich zorgen maken over de toekomst van de volgende generaties en de goede werking van hun instellingen is het uitrollen van een spandoek - en het publiek bekendmaken van een eis - geen misdrijf. Zulke acties zouden geen aanleiding mogen geven tot zo'n harde aanpak van het gerecht. Het zijn gezonde reacties van mannen en vrouwen voor wie democratie geen eenrichtingsverkeer is."

Deze tekst verscheen 11 februari ook als open brief in de krant De Morgen. Hij werd ondertekend door Wouter Jacob en Jacques Vandenheede (België), Anthony Perrett, Tim Ratcliffe en Oliver Knowles (Verenigd Koninkrijk), Jean-Louis Aroui, Nadine Bruzzese en François Catzeflis (Frankrijk), Odin Heyligen en Rob Geleijnse (Nederland).

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.