“The Age of Stupid” op 22 september wereldwijd in première

Nieuwsartikel - 22 september, 2009
Meer dan 700 simultane vertoningen in meer dan 40 landen, een satellietverbinding met een filmtent in New York op zonne-energie waar Thom Yorke van Radiohead live speelt, Kofi Annan spreekt, en waar vele sterren hun opwachting maken op de groene loper. Dat was de groots opgezette première van de documentaire/fictiefilm “The Age of Stupid” op 22 september. In België was Greenpeace erbij.

Animatie tijdens première van The Age of Stupid in Brussel.

Guinness Record

Op 22 september om 19 uur hebben filmzalen over de hele wereld gelijktijdig "The Age of Stupid" uitgezonden. Zo hopen de organisatoren het huidige Guinness Record van grootste simultane vertoning ooit te verbreken, een ideale manier om aandacht te vragen voor de milieuproblematiek. In december staan in Kopenhagen immers cruciale klimaatonderhandlingen op het programma.

De vertoning kreeg ook een mooie omkadering: een filmtent op zonne-energie - compleet met groene loper waarop filmsterren, vooraanstaande klimaatactivisten en staatshoofden hun opwachting maken - muziek van Thom Yorke, een panelgesprek met onder andere Kofi Annan, getuigenissen van klimaatslachtoffers over de hele wereld enzovoort. Dit alles wordt live via satelliet doorgestuurd naar meer dan 700 cinema's wereldwijd.  

Ook in België was de première een succes. Kinepolis toonde de film uit in acht van zijn zalen, met name in Brugge, Gent, Antwerpen, Brussel, Hasselt, Leuven, Luik (Rocourt) en Imagibraine. Kinepolis Brussel rolde voor de gelegenheid de groene loper uit. Nic Balthazar en Jill Peeters waren van de partij en ook verschillende politici. Greenpeacedirecteur Michel Genet leidde de film in Brussel in, andere mensen van Greenpeace en Friends of the Earth deden dat in de overige filmzalen. Voor de gelegenheid zette Kinepolis de airco af in alle zalen waar de "The Age of Stupid" wordt getoond. De bioscoopgroep draait bovendien op groene stroom.

Waarover gaat "The Age of Stupid"? De film katapulteert ons naar hetjaar 2055, wanneer onze planeet volledig onleefbaar geworden is. Eenman blikt terug aan de hand van filmmateriaal uit 2008: waarom hebbenwe de klimaatverandering niet aangepakt toen we daar de kans toehadden, vraagt hij zich af. Welkom in het tijdperk der dwazen...

Vanaf 24 oktober kan je zelf een vertoning van de film organiseren via www.indiescreenings.net en de dvd zal binnenkort ook in België verkocht worden. Je kunt nog naar de film gaan kijken in sommige Kinepoliszalen.

Bestel nu je tickets

Onderwerpen