Greenpeace koopt grond om uitbreiding luchthaven Heathrow tegen te houden

Nieuwsartikel - 15 januari, 2009
De Britse afdeling van Greenpeace heeft een stuk grond gekocht dat precies midden in het terrein ligt voor de geplande derde landingsbaan bij de luchthaven van Heathrow. De Britse regering is van plan om de luchthaven verder uit te breiden, ook al verdwijnt daarmee alle hoop om de klimaatdoelstellingen te halen. Als de luchthaven zijn volle capaciteit heeft bereikt, zal Heathrow de grootste bron van broeikasgassen in het hele land zijn. Als we de klimaatverandering echt willen aanpakken, mogen we dat niet laten gebeuren.

Duizenden mensen hebben zich gemeld als mede-eigenaar van een terrein waar de derde landingsbaan van Heathrow zou komen.

Greenpeace UK heeft het perceel in Heathrow gekocht om ervoor te zorgen dat de klimaatverandering gewoon niet over het hoofd kan worden gezien. Bij elke volgende stap zullen ze de plannen opnieuw aanvechten. Ze zullen bewijzen aandragen tijdens het openbaar onderzoek, zich verzetten tegen de onteigening van de grond, campagne voeren tijdens de nationale verkiezingen en ten slotte indien nodig samen met de inwoners van Sipson de bulldozers tegenhouden.

Het dorp Sipson telt 700 woningen, bedrijven, een plaatselijke school en een aantal cafés, maar zal met de grond gelijk worden gemaakt om plaats te ruimen voor de derde landingsbaan.

De eigendomsakte vermeldt vier wettige eigenaars: actrice en Oscarwinnares EmmaThompson, acteur Alistair McGowan, toekomstig kandidaat-parlementslid voor de Tory's Zac Goldsmith en Greenpeace UK. Dat is het maximum aantal eigenaars dat we op de akte kunnen plaatsen, maar iedereen wordt uitgenodigd om ook juridischen economisch eigenaar te worden van het stuk grond en Greenpeace bij te staan in het verzet tegen de derde landingsbaan.

Wie mede-eigenaar wordt, verkeert in goed gezelschap, want de volgende personen doen ook al mee: het plaatselijk parlementslid voor Labour John McDonnell, de woordvoerster van de Tory's Justine Greening, het liberaal-democratische parlementslid Susan Kramer, milieubeschermer George Monbiot en de populaire klimaatwetenschapper en 'ResearchFellow' van de Royal Society Dr. Simon Lewis.

Greenpeace UK heeft de steun nodig van duizenden mensen. Zij moeten de komende maanden en jaren toetreden tot onze 'Airplot-gemeenschap' en druk uitoefenen op Britse parlementsleden, brieven schrijven aan de lokale media, samen met Greenpeace deelnemen aan manifestaties, hun vrienden op de hoogte brengen en er met eigen ideeën mee voor zorgen datiedereen weet dat de uitbreiding van de luchthaven verhinderd moetworden om te voorkomen dat de klimaatverandering op hol slaat.

De Britse regering zegt dat de derde landingsbaan nodig is om arbeidsplaatsen te creëren in deze moeilijke economische tijden. Maar de aanleg van een landingsbaan over tien jaar zal niet veel helpen om de recessie nu te stoppen. De overheid heeft de economische voordelen trouwens ook zwaar overdreven. Een onafhankelijk onderzoek in opdracht van het WWF stelt zelfs dat de werkelijke kosten van een derde landingsbaan een verlies van 5 miljardpond met zich mee zouden brengen.

In feite heeft de Britseregering in dit dossier maar weinig bondgenoten buiten deluchtvaartindustrie. Wetenschappers als de voormaligewetenschappelijk hoofdadviseur van de regering Sir David King, hethoofd van het milieuagentschap Chris Smith, de ministers Ed Milibanden Hillary Benn, alle grote oppositiepartijen en een toenemend aantalparlementsleden van Labour hebben zich allemaal uitgesproken tegen deplannen voor de aanleg van een derde landingsbaan op Heathrow.

Ondertussen gaf de Britse regering groen licht voor de derde landingsbaan. Maar Greenpeace zal de confrontatie aangaan bij elke nieuwe stap die gezet wordt en er alles aan doen om de aanleg van de landingsbaan te verhinderen en daarvoor hebben we uw hulp nodig.

Onderwerpen