Ontbossing in Amazonewoud loopt uit de hand

1 reactie
Nieuwsartikel - 20 mei, 2011
Op officiële satellietbeelden is te zien hoe de illegale ontbossing in het Braziliaanse Amazonewoud zes maal sneller verloopt dan vorig jaar. Vooral in de sojastaat Mato Grosso zijn kettingzagen druk in de weer. De Braziliaanse minister van Milieu noemt de bevindingen “alarmerend”.

President Rousseff staat onder druk van de landbouwlobby die volop uitbreiding zoekt.

In december pochte de toenmalige president Lula Da Silva nog met de laagste ontbossingscijfers in zijn land sinds de metingen begonnen 22 jaar geleden. De nieuwste data spreken dat tegen. Ontbossing zou tussen augustus 2010 en april 2011 met meer dan een kwart zijn toegenomen. Wie de satellietbeelden van maart/april 2010 naast die van maart/april 2011 legt, ziet dat er maar liefst zesmaal meer woud is verdwenen. Wat Greenpeace al op het terrein had vastgesteld, blijkt te kloppen.

Waarom gaan er plots zoveel meer bomen voor de bijl? “Brazilië debatteert momenteel over een hervorming van zijn boswetgeving. Zo ligt er ook een voorstel op tafel om niemand die illegaal heeft ontbost in het verleden, te vervolgen. De gevolgen laten zich raden: boeren haasten zich om woud te kappen, omdat ze hopen amnestie te krijgen of omdat ze ervan uitgaan dat de regels toch zullen versoepelen”, legt Marcio Astrini van Greenpeace Brazilië uit. “Wat wil je ook? Politici in de hoofdstad Brasilia geven het signaal dat ontbossing niet zal bestraft worden.”

Crisiscomité

President Dilma Rousseff kan het Amazonewoud beschermen door deze aanpassingen aan de boswetgeving tegen te houden, en doortastend op te treden tegen al wie illegaal ontbost. Zo niet zullen de inspanningen van vorige president Lula verloren gaan. Maar Rousseff staat onder grote druk van de landbouwlobby, die volop uitbreiding zoekt. “De leidersrol van Brazilië in de strijd tegen ontbossing en klimaatverandering staat op het spel”, waarschuwt Astrini.

De Braziliaanse minister van Milieu, Izabella Teixeira, noemde de cijfers “alarmerend”. Ze heeft een crisiscomité opgericht en wil tegen juli resultaat zien.

Belangrijke kanttekening: de recentste satellietbeelden tonen enkel ontbossing groter dan 25 hectare. Waarschijnlijk zullen er nog veel meer gekapte gebieden zichtbaar worden op een ander type satellietbeelden, die pas in november beschikbaar zullen zijn. Bovendien is volop regenseizoen, en wordt er algemeen minder ontbost. Het valt te vrezen dat de ontbossing in droge maanden juni en juli nog zal aangroeien.

Onderwerpen
1 reactie Reageren

eduard schagen zegt:

Handen af amazone woud.Blijven ze de natuur vernietegen
landbouw lobby,grondspekulanten.Het volk zal zich toch
moeten realiseren dat door ...

Geplaatst 4 juni, 2011 om 1:05 Misbruik melden Reageer

Lees meer Lees minder

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.