Apple, Amazon en Microsoft vervuilen cloud (update)

Greenpeace licht veertien IT-bedrijven door

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 17 april, 2012
Muziek beluisteren, films kijken of foto's delen doen we tegenwoordig online. Bij 'cloud computing' zweven al deze bestanden in een figuurlijke wolk waar iedereen met een internetverbinding op elk moment aan kan. Hiervoor bouwen IT-bedrijven reusachtige datacenters die de vraag naar vervuilende energiebronnen fors doen stijgen.

Greenpeace heeft het fenomeen onderzocht in “How Clean is Your Cloud?”. Het rapport (in het Engels) maakt meteen duidelijk dat er binnen de IT-sector een steeds grotere kloof gaapt tussen bedrijven die hun cloud met propere energiebronnen aandrijven (onder andere Google, Yahoo en Facebook) en bedrijven die bij de bouw van nieuwe datacenters kiezen voor steenkool en kernenergie. Verrassend: in deze laatste categorie treffen we innovatieve en winstgevende spelers aan zoals Apple, Amazon en Microsoft.

Stuur een mail naar de CEO's van deze bedrijven

“Als ze denken dat hun consumenten het niet weten of er niet om geven, vergissen ze zich”, verklaart Gary Cook, expert bij Greenpeace International. “Mensen die overal ter wereld hun muziek en foto's delen, willen weten dat de cloud werkt op propere, veilige energiebronnen.”

250.000 gezinnen

Cloud computing zit in de lift, en dus moeten IT-bedrijven voorzien in meer opslagcapaciteit. Datacenters zijn de fabrieken van de eenentwintigste eeuw. Ze bieden onderdak aan duizenden computers en verbruiken onwaarschijnlijk veel elektriciteit, sommige zelfs zoveel als 250.000 Europese gezinnen. Als het geheel van de cloud een land was, zou het vijfde staan in de rangschikking van landen met de hoogste energievraag. Tegen 2020 zou deze vraag nog kunnen verdrievoudigen.

“Veel IT-bedrijven hebben enorme vooruitgang geboekt op vlak van efficiëntie, maar dat is slechts de helft van het verhaal. Ze moeten zich er ook van vergewissen dat hun energie een groene herkomst heeft”, aldus Cook.

Think different?

Bedrijven als Google, Yahoo en Facebook beginnen in de richting van duurzame energie te bewegen. Ze innoveren op vlak van energie en geven voorrangaan hernieuwbare energie bij de bouw van nieuwe datacenters. Helaas weigert de rest van de sector hun voorbeeld te volgen.

“Think different” is de slogan van Apple. We hopen dat deze marktleider dat zelf ook zal doen als het over zijn energiekeuze gaat.

Apple reageert

De voorbije twee jaar hebben we aan de grootste internetbedrijven gevraagd om open kaart te spelen over de hoeveelheid en de soort elektriciteit achter de internetdiensten die we dagelijks gebruiken. Apple heeft dat altijd geweigerd, maar gereageerd nu via de krant The New York Times.

Het stelt dat zijn geplande datacenter op volle kracht ongeveer 20 miljoen watt zal verbruiken, dus veel lager dan de 100 miljoen watt die Greenpeace had geraamd. Ter vergelijking: een miljoen watt kan 750 tot 1000 Amerikaanse gezinnen van stroom voorzien. De woordvoerder van Apple voegt eraan toe dat het bedrijf werkt aan twee grote projecten met zonnepanelen en brandstofcellen.

Transparantie

Prima dat Apple zich geroepen voelt om meer details vrij te geven, maar de informatie die ze vandaag geven, strookt niet met de geplande investering. Toen het bedrijf bekendmaakte dat het een iDatacenter liet bouwen in North Carolina, was er sprake van een investering van 1 miljard dollar over een periode van tien jaar. Onze voorzichtige inschatting gaat uit van 1 MW elektriciteit voor een elke 15 miljoen dollar, hoewel het bij andere bedrijven eerder 8 miljoen dollar is.

Ook de omvang van het datacenter doet vermoeden dat het stroomverbruik veel hoger zal liggen. Amazone's hoofdingenieur deed onlangs een conservatieve schatting dat alleen al gebaseerd op de grootte van het gebouw het iDatacenter minstens 78 MW zou nodig hebben, maar waarschijnlijk meer.

Dankzij innovatie kan de IT-industrie deel uitmaken van de oplossing voor ouderwetse problemen zoals de uitstoot van steenkool. Deze campagne geeft Apple de kans om in het voetspoor te treden van bedrijven als Google, Yahoo en Facebook door deel uit te maken van de oplossing voor klimaatverandering. De eerste stap is transparantie over het energieverbruik...

- Stuur een mail naar de CEO's van Apple, Amazon en Microsoft. Vraag hen om hun cloud aan te drijven met propere energiebronnen (in het Engels). 

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.