IJsvrije zomers op de Noordpool zijn al mogelijk vanaf 2030

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 18 september, 2009
De omtrek van de oppervlakte zee-ijs op de Noordpool is op zijn kleinst voor deze zomer. Het gaat om het derde laagste peil ooit gemeten, meldt het Amerikaanse National Snow and Ice Data Center (NSIDC). De gerenommeerde expert Peter Wadhams is aan boord van het Greenpeaceschip Arctic Sunrise en onderzoekt het smeltende zee-ijs in de Noordelijke IJszee.

De omvang van het zee-ijs neemt al 30 jaar af, maar in de voorbije 4 jaar is dat proces nog sterk versneld.

Professor Peter Wadhams van de universiteit van Cambridge noemt klimaatverandering de belangrijkste oorzaak.  "In vijf jaar tijd kan het meeste zee-ijs al verdwenen zijn in de zomer, met slechts een laatste hoeveelheid ten noorden van het eiland Ellesmere. In 2030 zal ook dat verdwenen zijn, waardoor de Noordelijke IJszee volledig ijsvrij zal zijn in de zomer. Het is duidelijk dat we ons voor het smelten van het zee-ijs niet kunnen baseren op de huidige voorspellingen, aangezien die voortdurend worden voorbijgestreefd sinds de jaren 1980."

Wadhams staat aan het hoofd van een team van vijf onafhankelijke wetenschappers die voor de noordoostelijke kust van Groenland onderzoek doen naar de snelheid waarmee ijs met ijsruggen ("ridged ice") smelt. Meer dan de helft van het ijs in de Arctic Ocean vertoond ijsruggen en verdwijnt snel ten gevolge van de klimaatverandering. De vraag blijft waarom dit ijs sneller smelt dan ijs zonder ruggen. Tot eind deze maand wordt de Arctic Sunrise ingezet in het zee-ijs van de Straat Fram, tussen Groenland en de Noorse archipel Svalbard, om Wadhams' onderzoek te ondersteunen.

Opnieuw recordjaar

De omvang van het zee-ijs kalft steeds meer af in de voorbije dertig jaar, maar de snelheid waarmee is vooral in de voorbije vier jaar fors toegenomen, meer dan wetenschappelijke modellen hadden voorspeld. In 2007 bereikte het zee-ijs in de zomer al een niveau tot volgens voorspellingen niet vóór 2080 zou voordoen. Het jaar daarop was er bijna evenveel ijs gesmolten. 2009 heeft de records van 2007 en 2008 niet overschreden, toch wijst alles op een aanzienlijke versnelling van het smelten van zee-ijs in de Noordelijke IJszee.

Nog maar eens een recordjaar voor smeltend ijs is nog maar eens een duidelijk signaal over de staat waarin ons klimaat zich bevindt. De wereldleiders kunnen deze waarschuwingen niet langer negeren. Greenpeace eist dat ze op de VN-klimaatconferentie in Kopenhagen met een ambitieus en doortastend akkoord naar buiten treden.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.