Eigen audit wijst Sinar Mas met de vinger

Palmolieproducent blijft beruchte bosvernieler

Nieuwsartikel - 11 augustus, 2010
Na zware aantijgingen van Greenpeace liet de grootste palmolieproducent van Indonesië, Sinar Mas, zijn activiteiten doorlichten door een onafhankelijk bureau. De belangrijkste conclusie blijft overeind: het bedrijf vernielt Indonesisch regenwoud en koolstofrijke veenmoerassen, waaronder leefgebied van bedreigde diersoorten zoals de orang-oetan.

Voor de expansie van zijn palmolie- en papierimperium heeft Sinar Mas zijn oog laten vallen op miljoenen hectare in Indonesië.

Het was een sterk staaltje 'greenwashing' dinsdag. Sinar Mas had de internationale pers rond zich verzameld en verkondigde dat de bevindingen van Greenpeace ongegrond zijn. Wie echter beter kijkt, ziet onze beschuldigingen grotendeels bevestigd. Hieronder lees je enkele aantijgingen van Greenpeace uit verschillende rapporten die nu in de audit van Sinar Mas weerklank vinden.

  • Sinar Mas verklaart “niet verantwoordelijk te zijn voor de vernieling van de habitat van orang-oetans”. Wat het bedrijf niet vermeldt, is dat in zeven van de elf concessies die de auditeurs hebben bezocht, de kaalslag plaatsvond nog voor enig onderzoek naar 'high conservation value' (HCV). Dat laatste is nodig om gebieden in kaart te brengen die belangrijk zijn voor de orang-oetans.
  • Sinar Mas opereert naar eigen zeggen “verantwoordelijk en binnen de grenzen van de wet”. Toch ontdekten de auditeurs dat in acht van de elf concessies die ze bezochten, het bedrijf had gekapt zonder de nodige milieuvergunningen. Dit is een inbreuk op de Indonesische wet.
  • Sinar Mas beweert dat de beschuldigingen van Greenpeace over het vrijmaken van veenmoeras “overdreven en verkeerd” zijn. Maar de auditeurs menen niet enkel dat Sinar Mas diepe veenbossen heeft gekapt, ze ontdekten ook dat er veenmoerassen vrijgemaakt werden in 2010 – dat is in tegenspraak met het eigen moratorium op de ontwikkeling van veenmoeras, dat Sinar Mas in november 2009 invoerde. Indonesië verbiedt de ontginning van diepe veenmoerassen.

Bovendien hebben de auditeurs van Sinar Mas fundamentele fouten gemaakt bij het interpreteren van onze aantijgingen. Ze stellen bijvoorbeeld dat Sinar Mas volgens Greenpeace “primair woud vernielt”. Nochtans staat dat nergens in onze rapporten. Wel betwisten wij de herhaaldelijke beweringen van Sinar Mas dat hun concessies geen primair woud omvatten, omdat ze die bossen voorstellen als het enige dat de moeite is om in stand te houden. Zo leidt het bedrijf de aandacht weg van andere belangrijke bossen die het vernielt, dikwijls het leefgebied van orang-oetans en essentieel voor de bescherming van het klimaat.

Onderstaande video doorprikt enkele mythes van Sinar Mas:In plaats van de bevindingen van de audit ter harte te nemen en op te houden met zijn verwoestende activiteiten, geeft Sinar Mas een draai aan de waarheid in de hoop zijn naam te zuiveren. Ook tijdens de audit bleef de palmolieproducent bossen en veenmoeras vrijmaken, wat indruist tegen zijn eigen beleid.

Feit is dat Sinar Mas steeds opnieuw toont dat het niet doet wat het zegt. Zo verklaart het dat het milieu beschermen belangrijk is, terwijl het elders de habitat van de orang-oetan vernielt en plannen aankondigt om zijn operaties nog verder uit te breiden ten koste van de Indonesisch bossen en veenmoerassen. Feit is dat Sinar Mas nog steeds munt slaat uit de verwoesting van regenwoud, terwijl het zichzelf verkoopt als een “groen” bedrijf.

Meer informatie in het recente rapport "Sinar Mas, empires of destruction"

Onderwerpen