Banken pompten 25 miljard in klimaatschadelijke projecten

Nieuwsartikel - 3 juni, 2010
De voorbije twee jaar investeerden BNP Paribas, KBC, Dexia, Citibank, Deutsche Bank, ING en AXA samen minstens 25 miljard euro in klimaatschadelijke activiteiten zoals nieuwe steenkoolcentrales, olie uit teerzand of kaalkap van regenwoud. Dat blijkt uit het rapport “Bankiers op hete kolen”, dat Netwerk Vlaanderen deze week lanceert en waaraan ook Greenpeace meeschreef.

Energiebedrijven die nieuwe steenkoolcentrales bouwen of olie uit teerzand winnen, vinden vlot financiering bij grootbanken actief in België

Als we de advertenties mogen geloven zijn alle banken groen. De studie “Bankiers op hete kolen” toont een andere realiteit. Energiebedrijven die nieuwe steenkoolcentrales bouwen of olie uit teerzand winnen, vinden vlot financiering bij grootbanken actief in België.

130 miljoen auto's

De 70 geplande nieuwe steenkoolcentrales in Europa zouden jaarlijks evenveel broeikasgassen uitstoten als ongeveer 130 miljoen auto’s. Banken actief in België schrikken daar voorlopig niet voor terug. Ze ontlenen ons spaargeld aan de bouw van nieuwe steenkoolcentrales.

Zo gaf Deutsche Bank in 2009 een lening voor de bouw van een steenkoolcentrale die jaarlijks 5,2 miljoen ton CO2 uitstoot. Dat is evenveel als de jaarlijkse uitstoot van zo’n 1,7 miljoen auto’s. AXA, KBC, Dexia, Citibank, BNP Paribas en Deutsche Bank investeerden de voorbije twee jaar samen 5 miljard euro in de Duitse energiereus RWE Power. In 2008 kwam 60% van de door RWE opgewekte energie uit de verbranding van bruin- en steenkool. RWE plant de komende jaren minstens 10 nieuwe steenkoolcentrales in Duitsland, Nederland, Engeland en Bulgarije. Hiermee zetten zij in op een roetzwarte toekomst.

Petitie

De eis van Netwerk Vlaanderen om niet langer te investeren in steenkoolcentrales wordt gesteund door vier grote milieuorganisaties: Greenpeace België, WWF België, Friends of the Earth Vlaanderen & Brussel en Bond Beter Leefmilieu, net als werknemersbeweging KWB. Kiezen voor steenkool betekent ook dat er niet wordt geïnvesteerd in hernieuwbare energie.

Ook jij kan aan de banken vragen om niet langer ons geld in steenkool te stoppen, maar het te beleggen in klimaatvriendelijke technologieën.

Onderwerpen