Vrijdag 9 november 2007: mijn laatste dag in het kamp

Pagina - 19 november, 2007

Langstaartmakaken

Greenpeacemedewerkers in de pompong, 's avonds bij het terugkeren van het werk

Deze morgen vertrek ik uit het kamp. Nog een laatste keer vaar ik mee met de pompong over de rivier. Ik ben moe van het zware werk de afgelopen dagen. Het is nog 2 dagen reizen vooraleer ik terug in België ben, maar ik kom terug met een hele hoop interessante ervaring en informatie.

Ik probeerde gisteren de vrouwen van de keuken te overtuigen om nog voor een laatste keer gebakken bananen klaar te maken, maar jammer genoeg waren er geen bananen. De jongens in het kamp hadden ook wel zin in gebakken bananen dus hadden ze heel erg hun best gedaan om mij het zinnetje 'gebakken bananen zijn lekker' in het Bahasa te leren. De vrouwen in de keuken schaterden van het lachen.

Gezien ik al een paar nachten geplaagd word door nachtmerries - in mijn droom blijk ik telkens ergens achtergelaten in het bos - en ik nog heel wat teksten moet nalezen voor ik vertrek, ben ik gisteren in het kamp gebleven. Het was een eerder trieste dag. Het had 's nachts heel hard geregend en een van de tenten in het kamp had het snachts begeven door de regen. Alle spullen waren nat en het was een druilerige morgen. Maar met een lekkere Indonesische koffie kon ik toch wel genieten van een iets rustigere ochtend nadat onze 'dammenbouwers' vertrokken waren naar de kanalen. Ik kon voor een keer ook eens flink doorwerken aan de computer. Er is namelijk maar 1 computer in het kamp voor het versturen van e-mail en een aantal mensen gebruiken deze computer ook voor het verwerken van teksten of het schrijven van hun blog. Dus elke avond is het aanschuiven voor het gebruik van de computer. Maar eens je dan aan de computer zit, zitten de wachtenden je vragend aan te staren hoeveel tijd je wel nodig hebt, dus het is moeilijk om je te concentreren.

Er zijn deze week heel wat journalisten in het kamp geweest: onder meer was er iemand van De Volkskrant, een ploeg van de Duitse TV ARD en ook nog een ploeg van de Britse TV ITN. Heel wat verloop van mensen in en uit het kamp en extra werk om al die mensen te helpen om een goede reportage te maken, maar het is leuk dat er veel aandacht is voor het werk dat we hier doen !

Onderwerpen