Actie in Kleine Brogel: 50 ballonnen voor nucleaire ontwapening

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 30 maart, 2010
In de aanloop naar de vredesbetoging van Bomspotting op 3 april trokken een vijftigtal van onze actievoerders naar de militaire basis in Kleine Brogel. Een groep liet ballonnen op om te verhinderen dat de F-16's konden opstijgen, een andere geraakte tot op de landingsbaan. Deze vliegtuigen trainen regelmatig op het gebruik van massavernietigingswapens.

Greenpeace voert actie om aanwezigheid van kernwapens in Kleine Brogel aan te klagen.

Kleine Brogel heeft plaats voor een twintigtal Amerikaanse kernwapens (type B-61) met een potentieel dat 200 maal krachtiger is dan de atoombom die in Hiroshima op slag 120.000 onschuldige slachtoffers maakte. De Belgische piloten op de luchtmachtbasis krijgen training om deze kernwapens te vervoeren, terwijl ze als piloot beter op andere domeinen worden ingezet die niet massavernietiging tot doel hebben.

Toppolitici pleiten voor nucleaire ontwapening

In België gingen recent zowel in de Kamer als in de Senaat verschillende stemmen op om af te stappen van dit volledig voorbijgestreefd defensieplan. Tegelijk spraken vier ministers van staat zich openlijk uit voor een wereld zonder kernwapens: Jean-Luc Dehaene, Guy Verhofstadt, Willy Claes en Louis Michel. Onze premier Yves Leterme van zijn kant vroeg dat de aanwezigheid van Amerikaanse kernwapens in Europa op tafel belandt bij de herziening van de NAVO-strategie.

Geen koude oorlog meer

Het zijn voorbodes die erop wijzen dat de tijden veranderd zijn en dat het defensiesysteem uit de Koude Oorlog vandaag plaats moet maken voor andere waarden. Wederzijdse vernietiging mag niet langer centraal staan. Er zijn andere gemeenschappelijke uitdagingen om de planeet en het welzijn van de mensen te beschermen.

2010 zou wel eens het jaar kunnen zijn waarin aanzienlijke vooruitgang wordt geboekt op het vlak van kernontwapening. In april en mei vinden verscheidene belangrijke vergaderingen plaats. Daarom vraagt Greenpeace aan minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) om op de top in Tallin (waar de buitenlandministers van alle NAVO-lidstaten samen zitten in april) te pleiten voor de terugtrekking en ontmanteling van de Amerikaanse wapens in België en de rest van Europa.

Om deze eis te ondersteunen kan je deelnemen op 3 april aan de manifestatie van Bomspotting.

Ondanks de militaire patrouilles zijn een tiental actievoerders tot op de startbaan van Kleine Brogel doorgedrongen.

Doe mee!

Afspraak op zaterdag 3 april om 11u aan de Sint-Jozefzaal, Pieter Breugellaan in Kleine Brogel. Of kom met een bus van Bomspotting die bij jou in de buurt vetrekt.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.