Brazilië schroeft bescherming Amazonewoud terug

Nieuwsartikel - 26 april, 2012
Onder invloed van de landbouwindustrie heeft het Braziliaanse parlement ingrijpende aanpassingen aan de bossenwet goedgekeurd. De bescherming van het regenwoud zal fors worden teruggedraaid.

Vraag dat president Dilma Rousseff haar veto stelt

De Braziliaanse bossenwet werd 76 jaar geleden in het leven geroepen om het grootste regenwoud ter wereld te beschermen. De aanpassingen die het parlement zopas heeft goedgekeurd, zijn in strijd met de internationale akkoorden die de Braziliaanse ex-president Lula da Silva afsloot op de klimaattop van 2009 in Kopenhagen.

Landbouwlobby

Brazilië had namelijk ambitieuze doelstellingen opgesteld om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. De toekomst van het Amazonewoud en de geloofwaardigheid van Brazilië bij de internationale klimaatonderhandelingen staan hier op het spel. Nu moet Dilma Rousseff beslissen of ze al dan niet haar veto stelt tegen de aanpassingen die gisteren van het parlement groen licht kregen.

“De landbouwlobby heeft de politieke besluitvorming in haar greep. In plaats van te handelen in het algemeen belang en gehoor te geven aan de wens van de Brazilianen die het Amazonewoud beschermd willen zien, dient het parlement de belangen van een kleine maar machtige groep”, betreurt Paulo Adario, campagnedirecteur van Greenpeace Brazilië.

Rainbow Warrior

Brazilië is in juni gastland voor een grote top over duurzame ontwikkeling (Rio+20). De stemming in de Kamer van Afgevaardigden schaadt de geloofwaardigheid van het land in deze materie. Daarom vraagt Greenpeace dat president Dilma Rousseff haar veto stelt om zo het Amazonewoud én de internationale reputatie van haar land te redden.

De Rainbow Warrior vaart momenteel de Amazone af. Het team aan boord brengt de dynamiek achter de ontbossing in kaart en toont alternatieven voor de vernietiging van deze unieke biotoop. Greenpeace voert campagne voor een burgerinitiatief dat mikt op 'nulontbossing' om een betere bescherming van het regenwoud te garanderen.

- Stuur een mail naar Dilma Rousseff met de vraag om haar veto te stellen

Onderwerpen