Een zwarte dag voor het Amazonewoud

Braziliaans Congres stemt voor omstreden nieuwe boswet

1 reactie
Nieuwsartikel - 26 mei, 2011
Dinsdag stemde de meerderheid van het Braziliaanse Congres voor een aanpassing van de boswet. Landeigenaren mogen bijna drie keer zoveel bos kappen als voorheen en iedereen die illegaal bos heeft gekapt wordt vrijgesproken. Op dezelfde dag zijn ook nog eens twee milieuactivisten vermoord, die zich jaren inzetten tegen illegale houtkap.

Woud moet plaats maken voor landbouw en veeteelt

Een voorproefje van wat het Amazonewoud met de nieuwe wet staat te wachten was de afgelopen maanden te zien. De ontbossing in het gebied schoot drastisch omhoog met maar liefst 823 procent in april vergeleken met een jaar ervoor. Nog voor de inkt van de nieuwe wet is opgedroogd, haasten boeren zich om bos te kappen. We worden hier toch niet meer voor gestraft en in de toekomst mag meer ontbost worden, redeneren ze.

Amnestie voor boeren

Boeren die illegaal hebben ontbost in het verleden, worden namelijk in de nieuwe wet beloond met amnestie. Ze worden gevrijwaard en hoeven geen boetes te betalen of het door hen gekapte bos te rehabiliteren. Verder mogen landeigenaren straks op de helft van hun land het bos kappen, in plaats van de huidige 20 procent. Het wetsvoorstel gaat nu door naar de Senaat, die er ook over stemt.

Boskap onnodig

Braziliaanse wetenschappers zeggen dat boskap voor meer voedselproductie helemaal niet nodig is. Er bestaat al een gebied veertien keer zo groot als Nederland, waar al eerder is gekapt, dat daar in kan voorzien. Met dit land kan zelfs een dubbele graanproductie worden gehaald. Ook ’s werelds grootste private sojaproducent Blairo Maggi waarschuwt ervoor om de wet aan te passen.

President aan zet

De schijnwerpers richten zich nu op president Dilma Rousseff. Zij kan de kettingzagen stoppen door de huidige wetgeving in stand te houden en ferm op te treden tegen iedereen die op dit moment het regenwoud aan het kappen is.

Dilma heeft al beloofd veranderingen in de boswet te voorkomen die leiden tot meer ontbossing en amnestie zouden geven aan milieucriminelen. Ook heeft ze gezworen zich te houden aan de verbintenis van de vorige overheid ontbossing met 80 procent terug te dringen in 2020.

Zwarte dag

“Het Amazonewoud was nog nooit zo fel bedreigd. Dinsdag was een zwarte dag voor Brazilië. Het begon met de moord op José Claudio Silva en zijn vrouw Maria do Espírito Santo, leiders van lokale gemeenschappen in de staat Pará. Daarna volgde het nieuws dat een meerderheid van de Braziliaanse parlementsleden het doodsvonnis van onze bostwetgeving hadden getekend”, verklaarde Paulo Adario van Greenpeace Brazilië.

José Claudio Silva was een lokale leider en notenhandelaar. Hij kreeg voortdurend doodsbedreigingen omdat hij het woud om hem heen wilde beschermen tegen illegale houtkap. Samen met zijn vrouw werd hij neergeschoten niet ver van zijn huis.

Onderwerpen
1 reactie Reageren

kta zegt:

Een schandalige situatie. Ik wil hier tegenin gaan en jullie acties ondersteunen! Hopelijk stellen jullie er veel voor.

Geplaatst 2 juni, 2011 om 17:15 Misbruik melden Reageer

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.