Greenpeace boekt ggo-succes

Nieuwsartikel - 26 september, 2008
Het Nederlandse bedrijf Campina gaat voor haar Duitse zuivelmerk Landliebe alleen nog ggo-vrij veevoeder gebruiken. Landliebe melk wordt al vanaf oktober gentechvrij. Later volgen ook yoghurt, desserts, boter en room. De beslissing van Campina is een reactie op de vraag van Greenpeace om ggo-gewassen te weren uit de hele voedselketen.

Fles Landliebemelk (Campina) met het label 'zonder gentechnologie'.

Consumentenmacht

Duizenden consumenten hebben de eis van Greenpeace met kaarten,  protestbrieven en e-mails ondersteund. Ook Greenpeace België voerde actie bij Campina en aan verschillende supermarkten. We publiceerden een studie die aantoont dat het mogelijk is om ggo's in het voeder van melkvee  uit te sluiten.

Goed voorbeeld voor België

De Landliebe producten zullen voortaan het gloednieuwe label "Ohne Gentechnik" ("zonder gentechnologie") dragen. Het label is een initiatief van de Duitse overheid om de consument de keuze te bieden: geproduceerd met of zonder ggo's. Het label is een goed voorbeeld voor de federale overheid, die zich aan het eind van de Lente van het Leefmilieu engageerde om een etikettering te ontwikkelen die de consument duidelijk informeert en 'ggo-vrije' initiatieven ondersteunt.

Zuivel zonder zaagsel

Campina wil voor de Landliebe-producten niet alleen ggo-vrij, maar ook uitsluitend Europees voeder gebruiken. Het bedrijf will het gebruik van soja voor Landliebe uitsluiten. De sojateelt in Zuid-Amerika is een van de hoofdoorzaken voor de alarmerende ontbossing. Door het gebruik van regionaal veevoer voor het merk Landliebe bespaart Campina jaarlijks zo'n 9.200 ton sojabonen, wat overeenkomt met een stuk land ter grootte van 4.600 voetbalvelden.  

Onderwerpen