Oliesector en regering zijn dikke vrienden in Canada

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 5 augustus, 2010
“Verbreek de nauwe banden tussen olie en staat”. Dat was de duidelijke boodschap waarmee onze actievoerders in Canada zich dinsdag van de Calgary-toren lieten glijden. Onder hen ook een Belg, die als enige van de negen activisten nog wordt vastgehouden. De anderen, allen Canadezen, zijn vrij op borgtocht.

Verbreek de nauwe banden tussen olie en staat

De 190-meter hoge Calgary-toren is het symbool van de gelijknamige oliestad in de provincie Alberta. De ideale locatie om eraan te herinneren dat de oliemaatschappijen die de teerzanden ontginnen en de Canadese autoriteiten twee handen op een buik zijn. Het milieu en de bevolking betalen het gelag.

Laatste druppel

Canada is geen oliestaat, en de regering mag niet dansen naar de pijpen van de industrie. Ze moet oog hebben voor de milieuschade die de exploitatie uit teerzand aanricht. Zolang de Canadese regering, en het provinciebestuur van Alberta geen vuist maken tegen de oliesector, blijft de uitstoot van broeikasgassen toenemen, sterven er meer dieren en worden meer inwoners vergiftigd door de lucht die ze inademen en het water dat ze drinken. Meer rechten zullen worden geschonden voor de winsten bij deze zinloze onderneming om de laatste druppel olie uit de provincie te knijpen.

Toch raken de Canadezen en inwoners van Alberta steeds meer bewust van het gunstregime dat de olie-industrie geniet. Door een lakse wetgeving mogen maatschappijen zelf toezicht houden op hun ontginning van teerzand. De goede verstandhouding tussen petroleum en staat blijkt ook uit de oliebonzen die zetelden of zetelen in Alberta's regering. Zoiets is niet alleen onverantwoordelijk, het is onaanvaardbaar in een democratie.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.