Grote internationale actie in Indonesisch regenwoud

Nieuwsartikel - 12 november, 2009
Ontbossing stoppen is de snelste manier om het klimaat te redden. Greenpeace voert actie tegen ontbossing aan de frontlijn in Indonesië, vanuit het Climate Defenders Camp.

Actievoerders ontrolden een spandoek van 30 bij 20 meter om Obama aan te sporen een leidersrol op te nemen en samen te werken met andere staatshoofden om een klimaatcrisis te helpen voorkomen.

Greenpeace liet het bedrijf APRIL weten dat de actievoerders niet zullen vertrekken voordat het bedrijf publiek bekendmaakt dat het alle ontbossing en beschadiging van veenmoeras op het schiereiland Kampar zal stopzetten. In de gietende regen beletten actievoerders dat de werknemers van het bedrijf hun graafmachines starten.

Vanuit het hart van de bedreigde Indonesische bossen roept een internationaal team van 50 actievoerders Barack Obama op tot actie bij zijn aankomst in Azië voor zijn eerste bezoek aan de regio als president. De VS blijven de vooruitgang blokkeren in aanloop naar de cruciale VN-klimaatonderhandelingen in Kopenhagen. Greenpeace benadrukt de noodzaak om ontbossing te stoppen om te voorkomen dat het klimaat ontspoort. Ontbossing is één van de belangrijkste oorzaken van CO2-uitstoot in Indonesië.

Na 10 uur actievoeren nam de spanning toe en maakte de politie een einde aan het protest. Maar onze oproep om ontbossing en de drooglegging van veenmoeras stop te zetten werd gehoord tot in Helsiniki. Daar verklaarde de internationale papierreus UPM-Kymmene dat het geen papierpulp van APRIL meer zal aankopen. Een belangrijke overwinning voor het klimaat en de bossen!

Onderwerpen