Een belgische vrijwilliger die het klimaat beschermt in Indonesië getuigt

Nieuwsartikel - 5 november, 2009
Terwijl de onderhandelaars in Barcelona rond de tafel zitten voor de laatste gesprekken in aanloop naar de klimaattop in Kopenhagen, zijn onze vrijwilligers druk in de weer om de klimaatverandering ten gevolge van ontbossing in Indonesië tegen te gaan. Nicholas, een Belgische vrijwilliger, brengt verslag uit van aan de frontlijn vanop het schiereiland Kampar op Sumatra in Indonesië.

Nicholas in actie in het "Climate Defenders Camp" in Indonesië

"Het schiereiland maakt deel uit van de laatste overblijvende veenmoerasbossen met een uitzonderlijk rijke biodiversiteit. Op de plaatsen waar het bos nog niet vernietigd is, zijn een twintigtal boomsoorten en meer dan 80 plantensoorten te vinden per vierkante kilometer. Sommige delen van het schiereiland die nog intact zijn kunnen oerbossen genoemd worden.

Elke ochtend en avond vaart onze boot langs unieke bossen. Tot nu toe hebben we voornamelijk apen geobserveerd die er erg schattig uitzien. Meer landinwaarts zitten er ongetwijfeld nog veel meer dieren. Jammer dat ik geen verrekijker bij me heb, want van op een afstand lijken de apen allemaal op elkaar...

's Ochtends varen we bijna een uur langs de kust om de plaats te bereiken waar we een dam bouwen. Het is een veenmoerasgebied waar een kanaal is aangebracht om de grond droog te leggen en plaats te maken voor plantages. Er zijn veel van dat soort kanalen op het schiereiland. Ze drogen het veenmoeras langzaam uit en vernietigen het uitzonderlijke ecosysteem. De kanalen worden ook gebruikt om het hout te transporteren. Het hout dat interessant is om te verkopen wordt verzaagd en de rest wordt verbrand of sterft af omdat hun natuurlijk milieu is verstoord.

Sinds zes dagen bouwen we aan een dam om het veenmoeras de kans te geven om terug water op te nemen. Ik zie het vooral als een symbolische daad maar wel met een sterke boodschap. De bouw van de dam neemt enorm veel tijd. Het gaat maar langzaam vooruit omdat we het moeten doen met beperkte middelen. We vervoeren het hout al zwemmend of op vloten. We moeten wachten op hoogwater want de rivier staat in verbinding met de Chinese zee.

De laatste dagen genieten we van een fenomeen dat de "Bono" heet. Dat is een grote golf die twee keer per maand haar hoogtepunt bereikt. Dat maakt het werk werk makkelijker, maar vandaag stond het water zo hoog dat we niet meer konden voortwerken. Het hoogtepunt van de gebeurtenis laste een verplichte pauze in, die ons de kans gaf dieren waar te nemen die zich normaal verbergen. Schorpioenen, duizendpoten, hagedissen, spinnen en allerlei soorten insecten moesten noodgedwongen hun schuilplaats verlaten om niet te verdrinken.  

De rechtopstaande palen voor de structuur van de dam zijn 5 meter lang en we slaan ze in de grond met de middelen die we hebben, dat wil zeggen 99% mankracht! Het werk is repetitief en gaat traag vooruit, maar toch is elke dag anders. Dagelijks komen er nieuwe mensen bij, vrijwilligers van Greenpeace maar ook mensen van de lokale gemeenschap. Het voorbije weekend kregen we zelfs hulp van actrice Mélanie Laurent, die de hoofdrol speelt "Inglourious Basterds", de nieuwe film van Quentin Tarantino!

Actrice Melanie Laurent in het Forest Defenders Camp in Indonesië

Vandaag is de doortocht van de "Bono" goed zichtbaar op de oevers... Telkens als de zee opkomt, wordt de oppervlakte van het schiereiland kleiner. De wortels kunnen de grond niet meer vasthouden. De veenmoerasgrond kan nochtans een grote hoeveelheid koolstof vasthouden in vergelijking met andere ondergronden.

Ik moet plaats maken voor iemand anders aan de enige computer die er is en gaan slapen, want het is al laat en morgen moeten weer om 4 uur uit de veren."

Greenpeace heeft een "Climate Defenders Camp" opgericht in Indonesië om de massale vernietiging van onder meer veenmoerasbossen in Indonesië en de impact ervan op het klimaat onder de aandacht te brengen. Ontbossing is verantwoordelijk voor een vijfde van alle uitstoot van broeikasgassen wereldwijd. Bossen kunnen dus een belangrijke rol spelen in de strijd tegen de klimaatverandering. Dat is een belangrijk gegeven voor de wereldleiders die straks in Kopenhagen zullen beslissen over ons klimaat. Greenpeace stelt voor om een internationaal fonds op te richten om de bossen te beschermen.

Onderwerpen