Congolezen roepen premier op het bos te redden

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 11 juni, 2012
In Kinshasa overhandigde Greenpeace vorige week samen met lokale en nationale organisaties een petitie aan Augustin Matata, de nieuwe eerste minister van de Democratische Republiek Congo (DRC). Hierin vragen 22.000 Congolese burgers hem de illegale houtkap te stoppen en een moratorium op nieuwe industriële kapvergunningen uit te voeren.

Greenpeace en WWF waarschuwden vorige maand de Belgische houtimporteurs voor de illegale houtkap in de DRC. Nu laten de Congolezen zelf van zich horen. Zij willen dat de ongecontroleerde verwoesting van hun bossen stopt. De petitie wordt vandaag na een protestmars overhandigd aan de premier. Hij moet de illegale houtkap stoppen en het moratorium op nieuwe vergunningen voor industriële houtkap uitvoeren.

Irène Wabiwa, campagneleider bossen bij Greenpeace Afrika: “We roepen de eerste minister op om alle illegale kapvergunningen van buitenlandse, industriële bedrijven in te trekken. Hij is verantwoordelijk voor het moratorium en moet dit nu eindelijk gaan handhaven. De rijkdom van de bossen wordt voor de ogen van de lokale bevolking weggeroofd, terwijl de illegale kappers er goed geld aan verdienen.”

Bonobo's

In het Congobekken ligt het op een na grootste tropisch regenwoud van de wereld, na de Amazone. Veel Congolezen leven in en van de bossen. Die voorzien in hun inkomen, voedsel en medicijnen.

In het rapport dat Greenpeace vorige maand publiceerde lieten we zien dat dit bos in snel tempo ten prooi valt aan industriële houtkappers, die met illegale vergunningen het moratorium uit 2002 omzeilen. Zo wordt bijvoorbeeld in de bossenprovincie Bandundu een belangrijk leefgebied van de bonobo’s bedreigd.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.