IT-bedrijven: veel geblaat, weinig wol

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 8 februari, 2012
Google prijkt bovenaan de vijfde editie van Greenpeace's Cool IT. In deze ranking vergelijken we de klimaatinspanningen van IT-bedrijven. Helaas valt er in het algemeen weinig leiderschap te bespeuren in nochtans één van de meest innovatieve sectoren.

ranking cool it

Cool IT kijkt naar de klimaatoplossingen, energie-impact en het politieke lobbywerk van IT-bedrijven. Eerst het goede nieuws: Google voert de lijst aan, gevolgd door Cisco en Ericsson. De Amerikaanse ICT-reus heeft zijn energieafdruk zorgvuldig in kaart gebracht en kan een uiterst gedetailleerd plan voorleggen om zijn uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Bovendien spreekt Google zich openlijk uit voor ambitieuzere klimaatwetten zowel in de VS als de EU.

Groene retoriek

Het verontrustende nieuws: in het algemeen slagen technologiebedrijven er niet in zich te distantiëren van de vervuilende energiebedrijven die het klimaatdebat blokkeren op het niveau van de regeringen. De IT-industrie gebruikt graag groene retoriek, maar lijkt zelf geen enkele actie te ondernemen. Die positie is niet langer houdbaar. Een sector die zo snel groeit en zoveel potentieel heeft om de wereldwijde emissies aan banden te leggen, mag niet passief toekijken.

Energieverbruik stijgt

Want de impact van de IT-sector zal alleen maar toenemen nu veel nieuwe bevolkingsgroepen toegang krijgen tot bijvoorbeeld gsm's en tablets. Vier jaar geleden voorspelde het rapport SMART 2020 dat het energieverbruik van het internet zou verdrievoudigen tegen 2020. Hierin schuilt meteen ook een kans om in dezelfde periode een aanzienlijke daling van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen te realiseren. Het leiderschap van bedrijven als Google is een goede zaak, maar de sector als geheel maakt voorlopig nog geen deel uit van de oplossing.

Apple en Facebook

Apple en Facebook, twee van de meest invloedrijke merken in de sector, komen niet voor in de ranking, omdat ze zelfs niet voldoen aan de criteria. Ondanks recordwinsten toonden ze geen leiderschap en kiezen ze niet voor de juiste oplossingen zoals de concurrenten dat wel deden.

Facebook gooide het eind 2011 wel over een andere boeg: het koos voor meer hernieuwbare energie en toepassingen om de efficiëntie van gebruikers op te krikken. Het valt te verwachten dat de socialenetwerksite volgend jaar wel in de ranking zijn opgenomen.

Lees het volledige rapport (in het Engels)

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.