Zuinige auto's goed voor milieu én portemonnee

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 14 mei, 2012
Automobilisten kunnen tot 400 euro per jaar besparen, als de Europese Commissie een strenge CO2-norm voor 2020 vastlegt. Dat blijkt uit een studie in opdracht van Greenpeace.

Europa bepaalde in 2009 de CO2-normen voor nieuwe wagens. Na de zomer worden die normen herzien. De Commissie moet zich ambitieus tonen.

Vandaag betaalt de gemiddelde automobilist tot 1788 euro per jaar aan brandstof. Als de auto-industrie door Europa verplicht wordt om zuiniger wagens te bouwen, dan kan de automobilist geld besparen en daalt de CO2-uitstoot. Een strengere CO2-norm is dus goed voor het milieu en de portemonnee.

Brandstofbesparing loont

De cijfers in onze briefing van het rapport maken een en ander duidelijk (voor meer details, zie methodologie). De Europese CO2-normen uit 2009 dwingen autoconstructeurs om de gemiddelde uitstoot van hun wagens te verminderen tot 130g C02/km tegen 2015 en voorwaardelijk tot 95g CO2/km tegen 2020. Als na de zomer de norm tegen 2020 bekrachtigd wordt, zal een gemiddelde bestuurder van een tweedehandswagen jaarlijks gemiddeld 400 euro uitsparen vanaf 2020.

Met een ambitieuze CO2-norm van 60g CO2/km tegen 2025 bespaart de automobilist 1000 euro per jaar vanaf 2030. De gemiddelde CO2-uitstoot per wagen daalt in dat geval met 60 procent, ten opzichte van 2010.

De jaarlijkse besparing op brandstofkosten voor de gemiddelde bestuurder van een nieuwe wagen. De impact van een ambitieuze CO2-norm is onmiddellijk voelbaar bij de aankoop van een nieuwe wagen.



De jaarlijkse besparing op brandstofkosten voor de gemiddelde bestuurder van een tweedehandswagen. Hoe ambitieuzer de CO2-norm hoe groter de besparing

 

Uit recent onderzoek blijkt dat een halvering van het brandstofverbuik tegen 2025 perfect mogelijk is met de huidige conventionele technologie. In de Verenigde Staten worden autoconstructeurs nu al verplicht hun brandstofverbruik te halveren tegen 2025, een beslissing die de steun krijgt van onder andere Ford, BMW en Toyota. De Europese Commissie claimt dat ze minstens even ambitieus wil zijn.

Verzet van auto-industrie

Opvallend is dat Volkswagen, de grootste autoconstructeur van Europa, de Europese CO2-normen voor 2020 “onrealistisch” noemt en “niet gebaseerd op een degelijke impactstudie”. Liever leggen ze de lasten op de schouders van de automobilist en het klimaat.

Maar bindende CO2-normen tegen 2015 werden in 2009 door de autolobby ook als onhaalbaar bestempeld. Vandaag zijn de meeste autoconstructeurs, ook Volkswagen, goed op weg die norm met gemak te behalen. Europa mag zich geen tweede keer laten rollen door de auto-industrie. De Belgische overheid en europarlementsleden moeten de Commissie steunen in het vastleggen van ambitieuze CO2-normen.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.