Greenpeace daagt Creg voor de rechter

Nieuwsartikel - 24 oktober, 2008
Greenpeace daagt de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (Creg) voor de rechtbank van eerste aanleg in Brussel. Energieproducent Electrabel maakt al jaren onrechtmatige winsten. Greenpeace eist transparantie en wil kunnen aantonen hoeveel miljarden euro's de Belgische consument te veel betaald heeft. Maar de Creg weigert om de nodige gegevens aan de milieuorganisatie te verstrekken. Volgens Greenpeace overtreedt de Creg hiermee de wet op de openbaarheid van bestuur.

Electrabel pukt u kaal

In maart 2008 vroeg Greenpeace de documenten op bij energieregulator Creg die noodzakelijk zijn voor een duidelijk zicht op de onrechtmatige winsten van Electrabel. Maar de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas weigert om Greenpeace de nodige informatie te bezorgen. Volgens de Creg bevatten deze documenten geheime informatie over de kosten en winsten van betrokken organisaties, onder andere van Electrabel. Daarna klopte Greenpeace aan bij de Commissie voor publieke toegang tot administratieve documenten.  De milieuorganisatie kreeg hierop geen reactie. Niet verwonderlijk, want de regering is blijkbaar vergeten om de leden van deze commissie te benoemen.

Greenpeace wil dat er einde komt aan de gijzeling van de Belgische energiemarkt door Electrabel-Suez. Er bestaat een heel brede consensus over de noodzaak om de onrechtmatige winsten van Electrabel terug te vorderen en te investeren in energie-efficiëntie en een duurzaam energiebeleid.  Vakbonden, consumentenverenigingen en verschillende milieu-organisaties verenigden zich in mei van dit jaar om de regering een sterk en duidelijk signaal te geven.  Transparantie over de winsten van de energiereus is daarvoor een noodzakelijke voorwaarde.

Greenpeace vindt de reclamecampagne die Electrabel deze week lanceerde een sterk staaltje van greenwashing. Met slogans als      « Samen voor minder CO2 », probeert Electrabel de Belgische consument om de tuin te leiden en te overtuigen van hun nieuw groen imago. Maar met de monsterwinsten die Electrabel in België maakt, investeert moederbedrijf Suez in vervuilende steenkoolcentrales in het buitenland. Ook in België is 65 % van de stroomproductie van Electrabel afkomstig van verouderde steenkool- en kerncentrales. Ook maakte de Creg deze week bekend dat Electrabel 1,217 miljard euro heeft doorgerekend aan de consument voor CO2-emissierechten die ze gratis hadden verkregen van de regering.