Braziliaanse boswet: Dilma ontgoochelt

Omstreden boswet grotendeels goedgekeurd

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 30 mei, 2012
De Braziliaanse president Dilma Rousseff heeft een gedeeltelijk veto uitgesproken tegen de hervorming van de boswet. Door niet alle amendementen te vetoën, negeert Dilma de eis van 80 procent van de Brazilianen en de vele ondertekenaars van de petitie die Greenpeace, WWF en Avaaz hadden gelanceerd. Bijna 25.000 Belgen tekenden deze petitie op onze website.

"Dilma geeft geen gehoor aan de wens van de overgrote meerderheid van de Brazilianen, maar verkiest te luisteren een kleine groep die puur en alleen uit winstbejag het regenwoud vernietigt", reageert Hilde Stroot, campagneleider Bossen bij Greenpeace Nederland.

De Braziliaanse overheid heeft in het afgelopen jaar systematisch de wetten die het Amazonewoud moeten beschermen uitgehold. Eind april heeft het Congres dan ingestemd met een nieuwe, veel zwakkere boswet dan degene die al 76 jaar bestaat.

To veto or not to veto

President Dilma Rousseff kon de wet in z’n geheel tegenhouden door haar veto uit te spreken. Maar ze heeft de wet slechts op enkele onderdelen geblokkeerd. Binnenkort wordt bekendgemaakt om welke delen het gaat. “De schadelijkste delen van deze omstreden boswet tegenhouden is niet voldoende om de Amazone te redden. In plaats daarvan roepen we Dilma op steun te verlenen aan het burgerinitiatief voor een nulontbossingswet", verklaart Stroot.

Nulontbossing

Eind maart startte Greenpeace samen met het Braziliaanse middenveld een burgerinitiatief voor een ‘nulontbossingswet'. In tegenstelling tot de nieuwe boswet is dit een wet die juist een eind moet maken aan de vernietiging van de Amazone.

Voor het burgerinitiatief zijn 1,4 miljoen handtekeningen van Brazilianen nodig, ruim 280.000 Brazilianen hebben hun handtekening al gezet.

greenpeace - Amazonewoud - Braziliaanse boswet - nulontbossingswet- Dilma Rousseff

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.