Golf van Mexico: de laatste doet het licht uit?

Abnormaal veel dode dolfijnen spoelen aan

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 25 februari, 2011
Bijna een jaar geleden ontplofte het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico. Drie maanden lang stroomde naar schatting 780 miljoen liter ruwe aardolie in zee. Naar de precieze impact van deze olieramp blijft het gissen. Mogen we oliemaatschappij BP en de Amerikaanse regering geloven als ze zeggen dat er geen vuiltje aan de lucht is?

Een dolfijn springt uit het water in de Golf van Mexico, nabij Louisiana.

De waarheid komt stilaan bovendrijven, en dat is in dit geval geen prettig zicht. Nog maar eens vier babydolfijnen spoelden aan op Horn Island in Mississippi. In september bezocht Greenpeace het eiland en trof er stranden bedekt met teerballen aan.

Dit jaar werden al 28 dode dolfijnen ontdekt, waarvan veertien pasgeboren dieren. Dat aantal ligt ongewoon hoog, vindt ook de National Oceanic and Atmospheric Administration ((NOAA). Het federale agentschap onderzoekt samen met het Institute of Marine Mammal Studies of het olielek daar voor iets tussen zit. Als we mogen afgaan op de communicatie vorig jaar, kan het nog heel lang duren vooraleer de Amerikaanse regering uitsluitsel geeft.

Dikke laag

Dode dolfijnen raken velen van ons in het hart, maar er is meer aan de hand. De Amerikaanse marinebiologe Samantha Joye van de Georgia-universiteit meldde dat de gevolgen van de BP-olieramp voor het onderwaterleven in de Golf van Mexico “verwoestend” zijn. Daarmee gaat ze in tegen de bewering van BP, dat stelt dat het leven in de Golf zich tegen eind 2012 hersteld zal hebben. Wetenschappers gebruikten recent een kleine onderzeeër om het gebied rond het gedichte olielek grondig te onderzoeken. Ze troffen op sommige plaatsen van de bodem een laag drek aan van olie en dode dieren, tot tien centimeter dik.

“Filtervoeders (organismen die leven van plankton en andere deeltjes die rondzweven in het water), ongewervelde wormen en verschillende soorten koraal zijn allemaal zwaar aangetast. Lees: gedood door de olie”, vertelde Joye in een interview met de Britse omroep BBC. Dit leven in de oceaan vormt een belangrijke schakel in de voedselketen waar ook grotere vissen en zoogdieren afhankelijk van zijn.

Volledige impact

Het zal jaren duren om de impact van de ramp met de Deepwater Horizon volledig in kaart te brengen. Niet alleen op het ecosysteem, ook op de kustgemeenschappen rond de Golf van Mexico. Benieuwd of president Obama dat zal erkennen, en vooral of hij een moratorium op nieuwe offshore boringen zal afkondigen. Of laten ze bedrijven als BP en Shell hun gang gaan, ook in het nog quasi ongerepte Noordpoolgebied?

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.