Positieve dynamiek voor Congolese bossen

1 reactie
Nieuwsartikel - 28 september, 2010
Maar liefst 18.829 mensen hebben onze petitie ondertekend waarin we een coherenter beleid eisen voor de bescherming van de Congolese bossen. Ook het merendeel van de Belgische politieke partijen blijkt in te zien wat er op het spel staat. Hopelijk krijgt deze dynamiek een vervolg op het terrein.

De vertegenwoordigers van zeven democratische partijen hebben de 18.829 handtekeningen goed ontvangen. In een kort debat hebben ze hun engagement verdedigd.

Afgelopen zomer verzamelde Greenpeace 18.829 handtekeningen met een petitie. Daarin vragen we aan de Belgische politieke verantwoordelijken een proactiever beleid dat Congo toelaat zijn bossen beter te beschermen in functie van het klimaat, de biodiversiteit en de rechten van zo'n 40 miljoen Congolezen die voor hun overleven afhankelijk zijn van die bossen. Dinsdag hebben we de handtekeningen officieel overhandigd aan vertegenwoordigers van de politieke partijen. Nadien kregen ze de kans om hun standpunt te verduidelijken tijdens een rondetafelgesprek.

Het werd een debat zonder CD&V en MR. De andere partijen schaarden zich achter de eis van Greenpeace voor meer coherentie in de Belgische hulp aan Congo. Meer coherentie kan ook meer gewicht geven aan de Belgische hulp. Een transparante doorlichting van door België ondersteunde projecten is daarbij een noodzaak, klonk het eensgezind.

Verschillende klemtonen

Alle aanwezige partijen onderschreven bovendien het belang van een heroriëntatie van de middelen naar duurzame ontwikkeling. De klemtonen die ze legden, liepen wel uiteen: van een 'bossentoets' of 'kwetsbaarheidstoets' voor alle ontwikkelingsprojecten (sp.a en Open VLD) tot een grotere betrokkenheid van België als donorland bij nieuwe internationale initiatieven voor het behoud van Congo's bossen (cdH). Ecolo en Groen! benadrukten het belang van meer marktregulering, bijvoorbeeld om illegale houtimport tegen te gaan. Beide groene partijen pleitten ook voor initiatieven die een duurzame houtconsumptie bevorderen.

Tot slot stond de rol die Congo's bossen – na het Amazonegebied de tweede groene long ter wereld – spelen in de strijd tegen de opwarming van de aarde hoog op de agenda. De strijd tegen de ontbossing in Congo is immers tegelijk een strijd tegen de klimaatverandering. De bossen in Congo zijn de vierde grootste koolstofvoorraad van dit type in de wereld. Verschillende economische sectoren, waaronder de houtkapindustrie, hebben hun begerig oog laten vallen op deze bossen. Ook zijn er grote plannen voor de expansie van de industriële landbouw. Op die manier dreigt 40 % van het Congolese woud te verdwijnen tegen 2050, waarbij miljarden ton CO2 zal vrijkomen.

Moratorium

Iets minder eensgezindheid bestond er over de vraag van Greenpeace om het bestaande moratorium op houtkap in Congo te behouden, versterken en uit te breiden naar andere industriële activiteiten, en bijgevolg om hiervoor de nodige druk uitoefenen op de Congolese autoriteiten. Het was geen breekpunt, eerder een kwestie van formulering, waardoor de PS het engagement van Greenpeace niet heeft ondertekend.

“Congo heeft een zeer goed wettelijk kader maar geen middelen om het te laten naleven”, stelde sp.a'er Dirk Van der Maelen. België toont zich dus bereid om zich in de strijd te mengen opdat Congo het bestaande moratorium op houtkap behoudt en versterkt. Sp.a onderstreepte ook de bedreiging van palmolieplantages voor het Congolese woud.

Op het terrein

We kunnen voorzichtig stellen dat de stem van 18.829 ondertekenaars van de petitie weerklank vindt. Walter Zinzen, ook een Congokenner en gewezen VRT-journalist, besloot dat dit dossier meer dan ooit wordt bepaald door de realiteit op het terrein. Er gaan verschillende stemmen op in België om de kwaliteit van onze hulp aan Congo te verbeteren, maar waakzaamheid blijft geboden.

Een voorbeeld hiervan werd meermaals aangehaald in het debat, onder andere door Georges Dallemagne van cdH: de aanleg van nieuwe wegen. Dat is een goeie zaak voor de zeer noodzakelijke ontwikkeling van de Congolezen, maar we moeten de garantie krijgen dat de bouw van bepaalde wegen niet contraproductief uitdraait, door bijvoorbeeld de ontbossing te stimuleren. Daar zijn audits voor nodig. Dit idee van controle leunt aan bij het voorstel van N-VA om onze hulp aan bepaalde voorwaarden te koppelen.

Wordt zeker vervolgd...

Onderwerpen
1 reactie Reageren

Kurt zegt:

das alvast gewonnen :)

op naar devolgende overwinning ;)

Geplaatst 30 september, 2010 om 14:19 Misbruik melden Reageer

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.